Björn Halling Lidingö har avlidit i en ålder av 91 år. Han efterlämnar hustrun Kerstin, sönerna Anders, Sverker samt dottern Jenny.
Björn var en gigant inom svensk gastronomi. Han började sin bana i Eskilstuna där han också växte upp.
Efter kockutbildning kom han så småningom att arbeta på Stallmästaregården där han så småningom blev sous-chef under den legendariska köksmästaren Stig Greek. I samband med återöppnandet av Operakällaren var Björn tilltänkt som köksmästare men han valde då att bli sin egen med krogar som Gutekällaren i Visby och Pelikan på söder i Stockholm. När så Restaurangakademin startade 1985 på Gärdet i Stockholm var Björn den givne rektorn för utbildningen med sin breda kunskap inom både mat och dryck.
Björn var unik med sitt minne – han hade ett inbyggt bibliotek i skallen. Kunde de flesta namn på råvaror och växter även på latin – att han inte utsågs till professor är en skam. Ingen kunde mäta sig med honom och hans lugn eller hans humor – han hade en nyfikenhet och en uppfinningsrikedom som var fantastisk.
Björn skrev ett tiotal kokböcker och var först med att skriva om mat och dryck i kombination. Han arbetade också i Paris på den kända restaurangen Le Grand Ve’four.
Vi är många som haft förmånen att arbeta med och under honom - vi kommer alla att sakna honom väldigt mycket.
Frank Hollingworth, vän