Irene Ala-Jukuri finns inte lÀngre hos oss. Vi som hÀr vill dela vÄr saknad och kÀrlek arbetar i tvÄ organisationer som Irene nog har kunnat kalla för sina likvÀl som vÄra organisationer vill kalla henne för vÄr.
Vi börjar i basen och det Àr förstÄs TorshÀlla. VÀstgötskan Irene flyttade dit efter nÄgra Är i StrÀngnÀstrakten och Ostra Knall. I TorshÀlla Finska Förening (ToFF) började hon 1988 som ledare i finsk folkdans för de yngsta. Gradvis tog hon sig an allt fler Äldersgrupper. à r 1995 blev hon i Finland diplomerad folkdanspedagog.
Irene breddade sitt engagemang Àn mer: MÄngÄrig styrelseledamot frÄn 1990, flera Är som kassör och inte minst drivande i alla kommittéer och arbetsgrupper. Festivalen TorshÀlla Dansar och Spelar, den finska midsommarfesten och julmarknaden blev snabbt beroende av idésprutan och energiknippet Irene.
Hennes betydelse för ToFF gÄr inte att överskatta med mycket kompetens, mÄnga kontakter och aldrig rÀdd för att pröva nÄgot nytt. Bakom fanns det viktigaste av allt: Irene var rak, pÄlitlig, varmhjÀrtad, alltid redo att hjÀlpa till. Hon var en vÀn.
Men det brinner ett ljus för Irene Àven i Stockholm. Det stÄr pÄ Stallet, scenen för folk- och vÀrldsmusik. Som mÄngÄrig styrelseledamot för Stallets huvudman, Riksförbundet för Folkmusik och Dans (RFoD) och ordförande 2018-2020 var hon en klippa att luta sig emot. Alltid redo att byta ut överdrivet teoretiserande snack till praktisk handling och aldrig rÀdd för att göra det som krÀvdes för att komma framÄt.
Irene var sverigefinska. I hela hennes gÀrning fanns det starka bandet mellan hennes tvÄ lÀnder nÀrvarande. Hon var en brygga mellan svenskar och finlÀndare i TorshÀlla och Eskilstuna. Hon var en brygga mellan Sveriges och Finlands folkmusik- och folkdansliv, den som ordnade spelningar och byggde kontakter. PÄ musikfÀrjan Folklandia har mÄnga svenska band fÄtt möta finska musiker, bokare och arrangörer.
Ett gemensamt kiitos och tack till Irene för den hon var och den hon förblir i vÄra minnen!