Till minne av Ulf Hedlund (1932–2024)

Den 27 september 2024 avled Ulf Hedlund, som under en följd av år ägde och ledde verksamheten på Leine & Linde i Strängnäs. Han blev 92 år gammal. Henrik Linde minns en naturlig ledare som gav företaget möjligheter att växa.

Tidigare Leine & Linde-ägaren Ulf Hedlund blev 92 år gammal.

Tidigare Leine & Linde-ägaren Ulf Hedlund blev 92 år gammal.

Foto: Catarina Nitz/Ruben Fransholm

Minnesord2024-10-09 05:00

År 1960 hade jag tagit civilingenjörsexamen på KTH och började arbeta på institutionen för tillämpad elektronik där jag lärde känna Per-Olof Leine som liksom jag själv var en uppfinnarnatur. Han föreslog så småningom att vi skulle starta tillverkning av fotoelektriska pulsgivare då han hade en idé om ett nytt, enklare sätt att tillverka dem.

Sagt och gjort. Vi inledde utvecklingsarbetet och startade företaget Leine & Linde som år 1967 kunde leverera sina första pulsgivare. År 1971 flyttade vi företaget till Strängnäs där jag ledde företagets verksamhet. En arbetsuppgift jag inte trivdes med så år 1977 beslöt vi att försöka hittade en ny ägare till verksamheten. 

Vi fann snart en intresserad köpare, Ulf Hedlund, som visade sig vara som klippt och skuren för att leda företaget in i en intensiv tillväxtperiod. Snart började det växa ur sina lokaler i Strängnäs gamla varmbadhus vilket hjälpligt kunde åtgärdas med ett par arbetarbaracker på tomten. Men Ulf Hedlund hade varit förutseende nog att hitta en centralt belägen industritomt med expansionsmöjligheter. Så år 1981 kunde verksamheten flytta till nybyggda, moderna lokaler intill Vasavallens idrottsplats.

Flyttlasset gick en fredag och under veckohelgen monterade Ulf Hedlund, som aldrig drog sig för en extra arbetsuppgift, upp monteringsborden så att verksamheten kunde fortsätta som vanligt måndag morgon.

Ulf Hedlund var den borne företagsledaren för att leda ett företag igenom en tillväxtperiod och skapa en företagskultur där medarbetarna trivdes och fick möjlighet att utvecklas under sitt arbete. Jag tvekar inte att säga att det är hans förtjänst att företaget fick möjlighet att växa och utvecklas till vad det är i dag.

undefined
Ulf Hedlund blev 92 år gammal. Bilden är från 2011.
undefined
Leine & Linde i Strängnäs.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!