Sundbyholmsvännen Tore Johansson är död.
Tores engagemang för Sundbyholm startade på allvar när han tillsammans med några kompanjoner 1987 arrenderade slottet och förvärvade den så kallade Kursgården. Efter en kort tid var Tore kvar själv som ägare och påbörjade tillsammans med sin fru Eivor en omfattande upprustning av Kursgården och Slottet som utvecklades till Sundbyholms slott och konferenshotell med en omfattande och uppskattad verksamhet.
Det av kommunen ägda Sundbyholms-området med bad och båthamn var i början av 1990-talet i stort behov av en genomgripande upprustning. Inspirerade och uppmuntrade av Tore genomförde kommunen en upprustning av marinan och badet men också av slottet.
Det är i det tidiga 1990-talet som jag träffar Tore för första gången. Det blev starten på en god och genuin 30-årig vänskap. Tillsammans initierade vi flera projekt i samarbete med kommunen. Inte alla blev verklighet, tänker då på Naturrum och butik men våra gemensamma ansträngningar resulterade bl.a. i den nya hamnbyggnaden och toalettbyggnaden i parken.
Tore och Eivor förvärvade efter hand Herrgården, uppförd i slutet av 1700-talet efter att Slottet skadats vid en brand 1774. Herrgården genomgick en omfattande upprustning och inrymmer idag ett antal vackra hotell-sviter, ett bibliotek och ett stilfullt sammanträdesrum. Efter hand rustades också de övriga byggnaderna i anslutning till konferenshotellet till sviter och mötesrum. Vid mitten av 1990-talet kunde Tore och Eivor också bosätta sig permanent i en egen bostad i anslutning till hotellet.
Tore föddes 1933 i Hampetorp vid Hjälmarens södra strand. Hans far, som hade startat persontrafik med hästdroskor, drev bussbolaget Julita Trafiken. Tore utbildade sig till ingenjör och arbetade som konstruktör på Skänningeverken och Katrineholms Karosserifabrik. Senare blev han försäljningschef på ett företag som tillverkade påbyggnader till lastbilar.
Tore och Eivor träffades i Västerås men innan dom flyttade till Sundbyholm var dom bosatta i Arboga. När de behövde några dagars semester från verksamheten vid Sundbyholm så tillbringades den vid sommarstället vid Bratthagen i Julita.
Tore var omtyckt och uppskattad bland kollegorna inom hotell- och konferensbranschen. Han var en starkt bidragande kraft vid bildandet av samarbetsprojektet Föreningen Mälarslott.
Tore var också omtyckt i sin roll som chef. Han fanns alltid tillgänglig för frågor och när det behövdes handledning. Han var genuint omtänksam och intresserad av den enskilda medarbetaren. En medarbetare uttryckte det som att han ”var lite som en morfar”.
Insamlingsstiftelsen för Sundbyholm bildades i november månad 2000. Stiftare var Bertil Wiman, Hans Ekström och Tore. Stiftelsens ändamål är att på olika sätt se till att Sundbyholm bevaras men också kan utvecklas under förutsättning att dess kulturhistoriska värden kan behållas. 2006 lockade Tore in mig i stiftelsens styrelse och där har vårt goda samarbete fortsatt fram till 2018 då Tore lämnade över till sonen Eric som några år tidigare hade tagit över verksamheten i slottet och hotellet.
Efter att Eric tagit över vid Sundbyholm bodde Eivor och Tore på Lillåudden i Västerås och i sin lägenhet vid Mälarens strand kunde dom i klart väder nästan se över till Sundbyholm.
Tore avled efter en tids sjukdom den 1 mars 2022, en månad efter sin 89-årsdag. Vi alla som arbetat med Tore och haft förmånen att ha honom som vår vän kommer att sakna honom men genom våra fina minnen kommer han att stanna hos oss för lång tid framöver.
Våra tankar går också till hans barn Louise och Eric med familj.
Begravningen genomfördes i Julita kyrka vid Öljarens strand torsdagen den 31 mars, inte långt från det kära sommarstället vid Bratthagen. Vid Julita kyrka återförenades han med Eivor som begravdes där 2020.
För Insamlingsstiftelsen för Sundbyholm
Björn Norman, ordförande