Gode män i Sörmland förvaltar miljardbelopp

Över en och en halv miljard kronor i sörmländska tillgångar förvaltas av en god man eller förvaltare. De rättmätiga ägarna anses av olika anledningar inte själva kunna sköta sin ekonomi utan har överlåtit detta till en särskilt utsedd person. Det ställer stora krav på personen i fråga.

Foto:

Övrigt2017-01-25 05:00

Siffrorna bygger på statistik från länets överförmyndarnämnder. Nämnderna ska varje år lämna in rapport till länsstyrelsen om hur många i kommunen som har god man eller förvaltare, hur många som har ett sådant uppdrag och hur mycket pengar som förvaltas. Tidningen har tagit del av den senaste statistiken som bygger på förhållandena 2015.

Då hade 4500 människor i Sörmland av olika anledningar fått en god man eller förvaltare för att tillvarata sina intressen. Och det handlade alltså om mycket pengar. I Eskilstuna-Strängnäs, som sedan några år tillbaka har en gemensam överförmyndarnämnd, förvaltades 2015 tillgångar för nästan 733 miljoner kronor. Det kan handla om fast egendom, banktillgångar eller värdepapper.

Sex nämnder har lämnat in sina rapporter. Eskilstuna-Strängnäs och Nyköping-Oxelösund har överförmyndarnämnder som är gemensamma för båda kommunerna. Vingåker saknas i statistiken då överförmyndaren där inte lämnat in någon rapport.

Eftersom siffrorna visar hur det såg ut 2015 är statistiken inte helt aktuell. Det gäller till exempel situationen för ensamkommande barn, som ska tilldelas en egen god man så snart Migrationsverket anvisat barnet till kommunen.

Hösten 2015 blev det omöjligt för kommunerna att göra detta inom rimlig tid. Det menar till exempel överförmyndarnämnden för Eskilstuna-Strängnäs. Från september 2015 fram till början av 2016 fick de båda kommunerna ta emot närmare 600 ensamkommande barn. Följden blev att barnen fick vänta alldeles för länge på att få sin gode man.

Nu är läget ett helt annat, säger Anders Hagander, avdelningschef på överförmyndarkontoret.

‒I dag klarar vi av ett förordnande inom sju arbetsdagar.

Det finns flera skäl till detta. När tillströmningen var som störst var det många som anmälde intresse för att bli gode män. De är nu färdigutbildade och i gång med sitt uppdrag, samtidigt som allt färre ensamkommande anvisas till kommunerna.

‒Nu har vi drygt 400 aktuella ställföreträdarskap, nästan 100 färre än när det var som flest. Och den utvecklingen kommer att fortsätta. Inte bara för att det kommer färre barn utan också för att de barn som finns i kommunen fyller 18 år och faller bort av det skälet, säger Anders Hagander.

Men överförmyndarnämnden i Eskilstuna-Strängnäs har fått kritik också för annan senfärdighet. När länsstyrelsen i Stockholm, som är den myndighet som har tillsyn över landets överförmyndare, gjorde en inspektion hittades flera fall där ansökningar om ställföreträdarskap blivit liggande alldeles för länge.

Nämnden har tagit till sig av kritiken och lovat snabba på processen i fortsättningen. Samtidigt försvarar man sig med den långa handläggningstiden beror på att man velat vänta in utredningar och läkarintyg som saknats i den ursprungliga ansökan. Nu införs en tidsgräns för hur länge nämnden ska vänta.

Att vara god man eller förvaltare innebär både stort ansvar och en hel del arbete. Den ekonomiska ersättningen för uppdraget är tämligen blygsam. Det kan vara frestande att bättra på ersättningen genom att ta på sig ansvaret för flera personer. När det gäller godmanskap för ensamkommande barn har flera kommuner satt en maxgräns på fyra barn per gode man. Något liknande för övriga uppdrag finns inte.

‒En god man kan dessutom ta uppdrag i flera olika kommuner. Därför går det heller att säga exakt hur många godemän det finns i Sörmland, säger Johan Lidman, jurist på länsstyrelsens enhet för tillsyn.

God man och förvaltare

Den som har fått en god man eller förvaltare kallas huvudman. Godmanskap är ett uppdrag som innebär att den gode mannen utför uppgifter för huvudmannens räkning. Uppdragen är viktiga eftersom tanken med dem är att alla i Sverige ska få lika rätt oavsett förmåga.

Om någon inte kan ta hand om sig själv eller sin egendom och det inte är tillräckligt att en god man hjälper till, kan tingsrätten förordna en förvaltare. Den som har förvaltare måste i de flesta fall ha förvaltarens samtycke för att ingå avtal eller rättshandla på andra sätt. En förvaltare bestämmer alltså ensam över den egendom som omfattas av förvaltarskapet.

Källa: Sveriges Domstolar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!