Under sommaren kommer turister i mängder till Skavsta, för att kliva rakt ut från flygplatsen och ut på Sörmlandsleden.
‒Och att de kan göra det är tack vare alla hårt arbetande etappansvariga. Det är 200 aktiva medlemmar som sköter leden, och de har alla en regionansvarig över sig. Och till sist är det en anställds underhållsansvarig som ser till att det finns skyltar och annat som behövs.
Hårt arbete ligger alltså bakom alla stigar och leder.
Naturen ligger Håkan Lindqvist varmt om hjärtat.
‒Intresset har också förstärkts genom åren.
Uppväxten i Oxelösund, med dess närhet till havet och båtlivet som följer, lade grunden.
‒Sedan är min hustru May från Nordnorge, och har även hon med sig ett starkt naturintresse. Norrmännen är duktiga på att gå på tur.
Sörmlandsleden har också hjälpt honom hålla kontakten med vänner.
‒Jag och några barndomskamrater började träffas vid olika etapper på leden, för att vandra ihop. Vi träffades på olika platser på Sörmlandsleden, nära någon i gängets hemort. I början var vi verkligen supernybörjare, visste bara att det kunde vara bra med något stabilt på fötterna och något gott i ryggsäcken, ungefär.
Men medlem i föreningen blev han först för några år sedan, då han blev uppringd av en tidigare ordförande som hörde om han kunde tänka sig att vara med i styrelsen. Det kunde Håkan.
‒Jag fick ansvar för 40-årsfirandet, som vi höll vid Ånhammar, där den första etappen öppnades. Då insåg jag också hur väl den här föreningen är uppbyggd, det är ordning och reda i alla led.
Håkan valdes senare till vice ordförande, och så fick han till slut frågan om han ville bli ordförande.
‒Nu är jag inne på mitt fjärde år, och nästa år fyller vi 45. Vi får se hur vi ska fira den här gången, vi har lite planer, men inget bestämt.
De senaste åren har föreningen fått se en ökning i antalet medlemmar, och även intresset från allmänhet, kommuner och organisationer har ökat.
‒Leden går genom 16 kommuner, och alla är måna om den. Vi märker också att vårt varumärke är mer eftertraktat.
Föreningen har också haft nya projekt, som placering av skulpturer längs leden, och ett integrationsprojekt i Flen.
‒I våras var vi del av ett fint projekt i Flen, där vi ville presentera vår fina led och natur för människor som invandrat. Det var bara fem-sex anmälda till den där dagen, och vi köpte lite att grilla och bullar och tänkte att vi får se hur det går. Så kom det 125 personer, och det blev ett fantastiskt möte när de började plocka fram sin mat ur ryggsäckarna och berätta om den.