Hej Kollikok i vårlig terräng

"Det har hänt något ovanligt med skogsmulleskolan i Torshälla – det är gott om gluggar i de grupper som drar i gång just nu. Över 80-talet småttingar brukar vara med i de tre grupperna, men just nu är det bara cirka 50. Ett 30-tal barn till under skolåldern kan vi ta emot, säger fru Majbritt Söderberg i Torshälla."

"Glada skogsmullar samlades på tisdagen för premiärvandring ut i den vårliga terrängen bakom gamla stan i Torshälla."

"Glada skogsmullar samlades på tisdagen för premiärvandring ut i den vårliga terrängen bakom gamla stan i Torshälla."

Foto:

Övrigt2018-01-27 04:15

Den 25 april 1968 noterade Eskilstuna-Kuriren att det var ett vikande intresse för Mulleverksamheten.

Skogsmulle, med sin utmärkande hälsning "Hej Kollikok", är en fantasifigur ute i skogen som skapades av Gösta Frohm 1957. Det blev också namnet på en friluftsverksamhet för barn i Friluftsfrämjandets regi. Verksamheten, också kallad mulleskola, bedrivs i barngrupper och vänder sig till barn från cirka fem till sju års ålder. Grupperna träffas i någon timme per gång ute i en skogsbacke, för att lära känna naturen och skogens växter och djur.

Tidningen ringer upp Magnus Widström, ordförande för Friluftsfrämjandet i Eskilstuna, och frågar hur Mulle mår i dag.

– Alldeles prima skulle jag säga. Vi upplever just nu stor efterfrågan från föräldrar på våra olika barngrupper. I vår har vi 40–50 barn igång i våra aktiviteter och det är vad vi mäktar med i dagsläget.

Han berättar att Friluftsfrämjandet i Eskilstuna höll på att dö ut för två år sedan men från våren 2017 är det ett tiotal nya personer som har dragit i gång verksamheten med lyckat resultat.

– Annars skulle jag nog säga att grundkonceptet är detsamma som för 50 år sedan; Att lära barn att vistas i naturen och att visa respekt och vårda densamma, förklarar Magnus Widström.

Och visst är Skogsmulles visdomsord om naturen fortfarande högaktuella: Inte störa, inte förstöra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!