Hektisk säsong för gårdsauktioner våren 1968

Lantbruksauktionerna var förr stora händelser, även för lokaltidningen. Vi tittade tillbaka på ett antal populära och omskrivna auktioner runt Eskilstuna våren för 50 år sedan.

Inte bara maskiner och redskap såldes på auktionen på Hagby säteri. Även cementrör av ansenlig dimension gick under klubban.

Inte bara maskiner och redskap såldes på auktionen på Hagby säteri. Även cementrör av ansenlig dimension gick under klubban.

Foto:

Övrigt2018-03-26 08:10

Mot slutet av mars 1968 skrev Eskilstuna-Kuriren:

"Den hektiska auktionssäsongen – ett par veckor före och kring fardagen 14 mars - är nu i stort sett över. Stora värden har bytt ägare och auktionsutroparna har blivit hesare och hesare. Dag efter dag har auktionister och spekulanter hängt med, varje dag på en ny gård."

Bråda tider för alla auktionsfirmor var det runt den så kallade fardagen, 14 mars, som vanligen var den dag då arrendatorn frånträdde arrendet. Antingen för att flytta vidare till ett annat arrende eller för att upphöra med verksamheten. En av de större auktionsfirmorna hade i mars detta år ett 20-tal auktioner, bara i Södermanland.

På auktionerna såldes mest jordbruksmaskiner och redskap men även en del inre lösöre bytte ägare när arrendatorn skulle tömma huset. Och så såldes det djur.

I en av annonserna inför en auktion på Fogdö står att det skall säljas:

"Höns: ca 100 stycken, tvååriga", och på en gård i Kjula: "1 häst, 13 nöt."

Betydligt fler nötdjur såldes på Nastorp utanför Eskilstuna, där "65 nötkreatur, varav 23 kor av medelgod avkastning förekom bland utropen och fick tjänstgöra som 1968 års värdemätare i fråga om priser. Det högsta budet blev 2 400 kronor och medelpriset 2 000 kr för de mjölkavkastande djuren, medan de många ungdjuren betalades ännu bättre, över 1 000 kr."

En annan auktion, på Stora Nyby i Stenkvista, fick rubriken:

"Dyra höns på Stora Nyby-auktion - Även självbindare fann köpare."

Artikelförfattaren konstaterar lite upprört:

"Priserna blev goda ur säljarens synpunkt. Speciellt för de 70 hönsen blev det höga priser - 10 kr stycke. Hönsen kan man köpa ett par kronor billigare från hönsavelsstationer! En självbindare – som numer brukar vara osäljbar, möjligen 25 kr i skrotvärde – betalades med 275 kr."

En av de större lösöresauktionerna i Eskilstunatrakten i mars 1968 var den på Hagby säteri. Den samlade närmare 3 000 besökare och reportern gick på parkeringen och noterade "bilregistreringar från sju län i den omfattande bilparken."

Auktionen omfattade 450 utrop och det var två utropare som gick i skift.

"Priserna blev överlag goda och främst tilldrog sig den stora och utmärkta maskinparken besökarnas intresse, närmare 10-talet traktorer och två skördetröskor. Av traktorerna betalades ett högsta pris av 40 000 kr för den största och i övrigt varierade priserna mellan 19 och 25 000 kr."

Utroparna blev något av kändisar och citerades inte sällan i artiklarna. Vid auktionen i Vingsleör i Lista var det "suveräne utroparen David Jansson" som svingade klubban under åtta timmar och 635 utrop!

"Till utroparens yrke hör att överraska och alla spetsade öronen när David Jansson utbjöd korvståndet i en arbetskur varur korvångorna kittlade i näsorna.

‒ Men kvinnorna i korvkiosken vill jag ha kvar, deklarerade David Jansson och budet stannade vid 500 kr för kuren."

När Axel Karlsson från auktionsfirman C J Carlsson Ring nöjt summerade säsongen så konstaterade han att:

"På två veckor har vi sålt för två miljoner kronor bara vid Eskilstunakontoret. Helhetsintrycket är att auktionerna gått något bättre än vi i förväg vågade hoppas."

Anhopningen kring Eskilstuna av stora auktioner hade gjort att man var tveksam till om spekulanterna skulle räcka till, men den frågan kunde herr Karlsson nu svara ja på.

"Maskinpriserna på bra kvaliteter har hållit sig väl uppe och likaså för djur. Särskilt ungdjuren har varit åtrådda."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!