Till sommaren förra året satt 26-åriga Eskilstunabon Johanna Lindberg och funderade.
‒I många år hade jag känt att jag ville göra något för andra till jul, tiden hade bara inte räckt till. Men nu kände jag att skulle jag göra något så var det dags nu.
Johanna är från Öregrund men har bott i Eskilstuna – maken Eriks hemstad – sedan 2012. Här är barnen Jonah, tre, och Inez, ett och ett halvt år, födda och här jobbar hon till vardags som förskolechef på föräldrakooperativet Ekorren i Skogstorp. Innan dess arbetade hon som förskole- och lågstadielärare, och där på sitt jobb hade hon märkt att behovet av hjälp bland barnfamiljer ökat.
‒Mitt bland oss finns människor med väldigt ont om pengar och en tuff vardag. Det blev speciellt tydligt när vi hade planeringsdag på skolan och bara fritids var öppet. Dit kom barn bara för att få äta. Och till förskolan kom ofta barn hungriga direkt på morgonen, eftersom de inte ätit frukost.
‒Man tror kanske inte att det ser ut så här i Sverige i dag, vi lever ju lite till mans i en skyddad verkstad, men tillvaron är fortfarande tuff för många.
Johanna kikade runt på Facebook och fann en rad bytessidor, där man kan byta bort saker mot mat eller julklappar till barnen, och så samlade hon ihop en bunt kloka råd från människor med erfarenhet från liknande hjälpprojekt. Sen skapade hon "Ge bort jul".
‒För mig har julen alltid varit en speciell tid. Så det kändes rätt att satsa på ett hjälparbete till jul. Och att dela ut matkassar verkade vara ett smart sätt att hjälpa många. Jag och Erik räknade ihop ungefär vad julmat för en familj skulle kosta och kom fram till summan 700 kronor.
På blanketter som lades ut på allmänna platser i stan fick behövande familjer beskriva sin situation och anmäla sin önskan att få en kasse, och Johanna bad vänner och bekanta, och medlemmar i församlingen familjen är med i, att sponsra maten med vad de kunde.
Det resulterade i att till julen 2016 fick 14 Eskilstunafamiljer hjälp med julefriden i form av skinka, potatis, sill, lax, pepparkakor, choklad och annat som hör julbordet till.
‒Vi inledde i liten skala för att se hur vi kunde få ihop det, och det var underbart att se att det fungerade och att vi faktiskt kunde dela ut mat till alla som ansökt. Vi fick till och med en liten pott kvar som blir grundplåt till årets insamling.
Från Lucia till dagen före julafton körde de ut maten.
‒Det var så värdefullt att se hur glada och tacksamma människor blev, det skulle jag önska att alla givare fick se. Det var lite hjärtskärande att möta barnen, som stod och väntade på oss. Många föräldrar uttryckte förvåning över att givmildheten är så stor i Sverige i dag, och de hade känt skam över att behöva be om hjälp. Men flera av dem som skänkte oss pengar kunde relatera, och hade själva haft det tufft eller har barn, och kände att "det kunde varit vi".
Och nu är förberedelserna i full gång för årets jularbete. I år finns "Ge bort jul" på Facebook. Johanna är lika förväntansfull, och även om hon hunnit börja jobba igen och kommer att behöva lite volontärhjälp, så är hon full av förtröstan att projektet växer den här vintern.
Bankgironumret för den som vill sponsra julmaten är detsamma som i fjol, och återfinns på Facebooksidan. Möjligen kan det också komma att gå att betala med Swish. Den 1 oktober lanserades ett webbformulär som gör det lätt för den som vill ansöka om hjälp att skicka in sina uppgifter. Blir antalet familjer som anmäler sitt intresse för matkassarna fler än antalet kassar Johanna kan köpa får hon sålla lite bland formulären.
‒Som i fjol har vi fokus på barnfamiljer och deras utsatta ekonomiska situation. Och det är fortfarande mat vi fokuserar på. Och man kan kanske även tänka sig att minska lite på kassarnas innehåll så vi kan dela ut till alla, det är inte lätt att behöva säga nej till någon.
‒ Jag är fullt medveten om att det är lätt att drunkna bland alla andra välgörenhetsprojekt och insamlingar. Men det kommer alltid någon som hjälper till, jag känner mig trygg i det.