Krister Wistbacka, som gick i pension 2011 i samband med sin 65-årsdag, har varit sjuk under en tid. Han avled på torsdagseftermiddagen, berättar hustrun Maud Munther Wistbacka.
På frågan hur hon skulle beskriva sin make säger Maud Munther Wistbacka:
‒En fantastisk människa som stod för det han tyckte och tänkte. En väldigt bra förebild för sina barn. De älskade honom, även om de tyckte att han var mossig. Men de visste att han hade rätt.
En fantastisk människa som stod för det han tyckte och tänkte
Krister Wistbacka började sin journalistbana på tidningen 1978, blev senare ledarskribent och politisk redaktör, och 1997 chefredaktör. Det var han fram till sin pensionering 2011.
Han föddes i Gamlakarleby i Finland 1946, och kom som barn till Borås med föräldrarna. Innan han blev journalist var han verksam inom textilbranschen. En tjänst som konfektionstekniker på Hertzbergs i Katrineholm förde honom till staden.
Krister Wistbacka hade ett stort intresse för politik, och att vara ledarskribent passade honom perfekt. Han följde lokalpolitikens minsta rörelse. Som chefredaktör hade han god nytta av sin gedigna kunskap om kommunpolitiken, och han fortsatte att skriva ledare.
Den som pennfäktades med Krister Wistbacka kom inte sällan till korta. Under årens lopp blev hans namn uppmärksammat i branschen. Krister Wistbacka var aktiv i Publicistklubben och debatterade pressetiska frågor i både tv och radio. Under sitt sista halvår som chefredaktör kallades han till medverkan i P1-programmet Medierna, till Studio ett i samma kanal, och till journalistarrangerade Grävseminariet för att utveckla sin syn på den förändrade medievärlden. På lokalplanet förde han diskussioner med bland andra dåvarande kommunchefen Mattias Jansson om internet och sociala medier. Han uttalade i en intervju i samband med sin sista arbetsdag att han fortfarande såg det tryckta ordet som det starkaste.
Katrineholms-Kuriren blev 2010 nominerad till Årets redaktion. Krister Wistbacka uppskattade motiveringen, att tidningen i den nya medievärlden satsar på att utveckla den lokala journalistiken.
Efter sin pensionering engagerade sig Krister Wistbacka i Liberalerna. Vid sitt frånfälle hade han kommunala uppdrag; han var andre vice ordförande i kultur- och turismnämnden, och ledamot i kommunfullmäktige. Han var också engagerad inom kyrkan, och med i grupperingen Kyrkans vänner. Han satt i kyrkorådet och i kyrkofullmäktige.
Familjen var Krister Wistbackas stora intresse, liksom musik och teater, och han fortsatte att följa det som skrevs om kommunpolitiken.
Krister Wistbacka blev 71 år.
Närmast anhöriga är hustrun Maud, fyra barn, fyra barnbarn och fyra barnbarnsbarn.