"Vid Rademacherkvarterets julmässa kommer en korv lite annorlunda att försäljas. Det gäller en produkt vars historia går 300 år tillbaka i tiden. Efter samarbete med Historiska Museet och Riksantikvarieämbetet har nämligen amanuens Carl Braunerhielm i Eskilstuna fått fram ett fullständigt unikt recept på korven som nu tillverkas av Slakteriföreningen. Receptet går tillbaka till 1600-talet."
Hur kommer det sig att du Stefan står med en korv i handen?
– Att jag kom med på den bilden beror på att jag just då pryade på konstmuseet och fick följa med Calle Braunerhielm i hans Volvo Amazon kombi då han hämtade upp korven på Slakteriföreningen. Senare dök fotografen upp på museet och skulle ta en bild på den nygamla korven och då tyckte Calle att jag skulle hålla upp den. I skolan blev jag kallad för "Hammenbeck med korven" efter det. Någon annan korvkoppling har jag inte, säger Stefan.
En som har desto mer med den anrika korven att göra är Marie Larsson, vd på Mälarchark. En gång om året tillverkar hennes företag fortfarande en laddning Rademacherkorv, speciellt avsedd för julmarknaden i Rademachersmedjorna.
– Jag känner inte till hela historien bakom korven. Jag har övertagit receptet från min pappa Gunnar Pettersson som i sin tur fick det av sin farbror Pelle Pettersson. Men hur Pelle fick receptet från början vet jag inte, inte heller om det är exakt som det 300 år gamla originalreceptet som Calle Braunerhielm grävde fram.
– Men jag kommer ihåg att han varje år kom till Smedjorna och köpte korv av oss, så han måste ha gillat den.
Vad är då så speciellt med detta gamla korvrecept?
– Den innehåller fläsk- och nötkött och har ganska hög sälta. Utan att avslöja för mycket kan jag säga att en lite udda krydda som ingår är ingefära. Annars är den inte så kraftfullt kryddad, kanske just på grund av att det är ett så gammalt recept och kryddor var dyrt förr.
Marie forsätter:
– Det unika med Rademacherkorven är att den överlevt de många trenderna som kommer och går i matbranschen. Det är tack vare alla trogna konsumenter som efterfrågat och uppskattat den genom åren. Det är ingen stor produkt för oss men ändå kul att vi har den kvar, även om det bara är en gång om året.