Veganen: "Bönor är din bästa vän"

Allt fler väljer att minska eller helt utesluta animaliska produkter ur sin kost.Nicklas Börstell har varit vegan i två år och sedan dess har det fullständigt exploderat av alternativ till kött och mejeriprodukter.– Varken Oumph eller vegansk glass fanns när jag blev vegan, säger han.

Det kommer ut allt mer veganska alternativ till mejeriprodukter. Nicklas favorityoghurt är en naturell havregurt som han sötar med banan och bär.

Det kommer ut allt mer veganska alternativ till mejeriprodukter. Nicklas favorityoghurt är en naturell havregurt som han sötar med banan och bär.

Foto:

Övrigt2018-02-22 11:29

Det finns olika anledningar till varför människor väljer bort animaliska produkter ur maten såväl som ur resten av livet: för miljöns skull, för den egna hälsans skull eller för djurens skull är tre av dessa.

För 34-årige Nicklas Börstell från Eskilstuna var det djurfrågan som gjorde att han tog steget och som gör att han fortfarande äter växtbaserat.

– Jag kommer till och med ihåg sista gången jag åt kött, det var den 15 november 2015 och efter det gick det snabbt. Det som fick mig att bli vegan var en föreläsning av Gary Yourofsky, då kände jag att mycket föll på plats. Jag har länge varit intresserad av politiska frågor rörande social rättvisa och med tiden så har jag kommit att förstå att veganism är en fråga om social rättvisa ur ett bredare perspektiv.

Nicklas och hans sambo började med att införa köttfria dagar för att sedan gå över till att äta växtbaserat hemma men kunna äta kött eller mejeriprodukter om de blev bjudna. Han märkte att smaken för kött försvann och att övergången inte alls var svår.

Den 7 januari 2016 blev han vegan. Han väljer att kalla sig vegan i stället för att säga att han äter vegansk mat då flera olika aspekter involveras i begreppet vegan.

– Jag avstår från att bära päls och skinn, undviker produkter med dun och allt som är djurtestat, det handlar inte bara om maten, säger han.

Men just för den här dagen bjuder han med oss till mataffären - vi ska få en inblick i hur det är att handla som vegan.

Den största delen av tiden inne i affären spenderar han i frukt- och grönsaksavdelningen. Det är där mycket av vitaminerna och mineralerna finns.

Bananer, lök, vitlök, spenat, grönkål, apelsiner och listan kan fortsätta mycket längre än så. Att äta växtbaserat behöver inte innebära en ökad kostnad, snarare tvärtom, om man väljer rena råvaror i stället för substitutprodukter.

– Jag äter inte så mycket "fejkkött" längre, i alla fall inte till vardags. Vegansk kost behöver inte betyda hälsokost, det beror på vad du väljer att stoppa i dig. Bönor är din bästa vän som vegan.

För att få upp kalorimängden bunkrar Nicklas med en hel del stärkelserik mat: pasta, ris, bulgur, quinoa och matvete är standard. När det gäller protein är det enligt honom inte ett problem att få i sig tillräckligt.

– Det finns en myt om att det inte går att äta nog med protein som vegan men det många inte vet är att nästan allt innehåller protein, det gäller att hitta en balans i kosten. Har man en aktiv livsstil måste man äta mycket och har man en extremt aktiv livsstil måste man äta ännu mer för att få i sig alla näringsämnen och alla kalorier som behövs.

Men det finns en del saker att tänka på som vegan.

B12 är ett exempel. Brist på det kan leda till blodbrist och för den som inte vill äta animaliska produkter, eller äta jord eller får i sig tillräckligt med färskvatten, är tillskott alternativt B12-förstärkta livsmedel bra alternativ.

En annan viktigt sak att tänka på är att försöka äta mycket gröna grönsaker då de innehåller järn.

Den typ av omega 3 som finns i fet fisk, långa kedjor, går att få i sig genom att till exempel äta alger. Det finns växtbaserade omega 3-kapslar att införskaffa i stället för de traditionella fiskbaserade tillskotten.

Så äter Nicklas en vanlig dag

Frukost: Supergröt. Består av 2 dl fiberhavregryn, 1 msk krossade linfrön, 2 bananer, 2 tsk kakao och sojadryck efter behov. Gröten kokas inte utan blandas endast ihop, blir nästan som chokladbollssmet.

Lunch: Oftast böngryta eller bönwok. Wokpannan är väldigt bra att ha som vegan. Släng bara i lite lök, vitlök, frysta grönsaker, bönor, curry och något såsigt (Nicklas använder ofta havrebaserad matlagningsgrädde). Ät med quinoa, matvete eller något annat stärkelserikt.

Middag: En udda kombo enligt Nicklas själv. Havreringar med vegansk chokladmjölk, rå broccoli och 2-3 apelsiner.

– Jag är jävligt lat och vill ha det enkelt, säger Nicklas Börstell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!