"Det var en extra högtidlig avslutningshögtid på Sjuksköterskeskolan i Eskilstuna på lördagen, men så var det också första gången i Sverige som nya systrar utexaminerats från den nyordnade utbildningen."
Detta stod att läsa i Eskilstuna-Kuriren den 22 januari 1968.
Till artikeln publicerades också denna bild med 28 kvinnliga syrror och en manlig i mitten.
Efter lite sökande lokaliserar vi den ensamma killen. Han heter Jan-Ulf Andersson och var 21 år gammal när bilden togs.
Vi ringer upp och han berättar:
– Jag gick ut realskolan 1964 och skulle ha ett sommarjobb, och hade fått tips av kompisar om att Sundby sjukhus i Strängnäs var ett bra ställe att jobba på. Jag gick till arbetsförmedlingen, men fick ett sommarjobb på Sundbys filial Ribbingelund utanför Eskilstuna i stället.
– Jag stormtrivdes med jobbet och arbetskamraterna och ville utbilda mig till skötare. Dock krävdes två års praktik för att komma in på den utbildningen, och då fick jag tipset att söka in på sjuksköterskeskolan i stället.
För- eller nackdelar med att vara ensam kille?
– Visst märktes man. Första terminen på skolan var jag enda kille bland cirka 250 elever, så var det en samling syntes det om inte Jan-Ulf var där. Men det märktes också mer om man som kille var artig och skötte sig väl. Och jag träffade min blivande fru på skolan, vi var klassklamrater och gifte oss senare och fick två barn.
– När denna bild togs tog vi examen från den fem terminer långa grundutbildningen. Jag gick ytterligare två terminer för att bli intensivsjuksköterska.
Jan-Ulf, som numera bor utanför Nyköping, berättar att han efter några år inom intensivvården på olika ställen i Sverige vidareutbildade sig till vårdlärare och att han själv sedan bland annat har utbildat vårdlärare på lärarhögskolan i Stockholm i 18 år. Han är även aktiv politiker inom Landstinget Sörmland, så man kan verkligen säga att han har haft ett livslångt engagemang inom vården.
– De sista sex åren innan pensioneringen 2013 gick jag tillbaka till att arbeta som sjuksköterska.
– Och jag har faktiskt sedan i somras jobbat två-tre dagar i veckan igen.
Här tackar vi Jan-Ulf för pratstunden och förundras över vad en bild kan berätta och vad ett sommarjobb kan leda till.