"1958 var mitt absolut bästa år som skidåkare"

Sin yrkeskarriär ägnade Birger Axelsson åt jordbruket och själv kallar han sig bonde.Mycket av fritiden har handlat om skidåkning.– Jag sitter fortfarande som klistrad framför tv:n när det är Vasalopp, säger torsdagens 90-årsjubilar som själv har tolv lopp mellan Sälen och Mora på meritlistan.

Birger.jpg

Birger.jpg

Foto:

Personligt2014-10-15 07:00

Ytterdörren står på vid gavel hemma hos Birger när jag brummar in på gården och där inne sitter den stundande jubilaren vid köksbordet.

– Jag har plockat fram lite saker från de gångna åren, säger Birger och hälsar välkommen.

På bordet ligger en klippbok, två rejäla tennbucklor, ett knippe fotografier och ett jubileumsdiplom från det 50:e Vasaloppet i ordningen.

– Mitt mål var att köra 20 Vasalopp, men krångel med ryggen gjorde att det "bara" blev tolv, säger Birger som körde sitt första lopp 1950 medan det tolfte och sista kördes 1974.

– Då var jag 50 år och såg det som en bra avslutning, konstaterar Birger.

Sin bästa tid, fem timmar och 31 minuter, nådde Birger 1965 och den bästa placering tog han 1958 då han körde in som 57:a i loppet.

– Det var då jag fick den här bucklan, en riktigt fin tennbuckla, säger Birger och visar upp trofén.

Förutom alla vasaloppsstarter blev det mängder av andra skidtävlingar för Birger som bland annat stod som segrare i tre DM.

– Två av dem tog jag 1958 som var mitt absolut bästa år som skidåkare, säger Birger som började med skidåkning redan som liten knodd.

De två första skolåren gick Birger i Segersta skola innan det blev ytterligare fyra i Öja kyrkskola.

– Till Segersta hade jag tre kilometers promenad och det var kanske då jag grundlade min kondition, säger Birger och visar en bild från Öja prästgård.

– Det är jag som sitter på hästen där, han hette förresten Nisse och jag var fyra år när bilden togs, fortsätter Birger och pekar på fotografiet från förr.

I klippboken finns ett fotografi på Birger och Eskilstuna Kurirens legendariske chefredaktör J A Selander och i texten står det att "Birger Axelsson får motta en medborgarpremie på 1000 kronor för att han är en skicklig jordbrukare och målmedveten idrottsman".

– Jo det där minns jag väl, säger Birger när vi spanar in artikeln tillsammans.

Sin blivande fru Lena träffade Birger genom SLU 1944.

– Vi gifte oss hemma i Öja prästgård 1944 och fick tre söner tillsammans. Lena var också en duktig skidåkare, säger Birger.

Sönerna då?

– Alla tre har kört Vasaloppet och Gert var den bästa av dem. Hans bästa tid på Vasaloppet är några sekunder bättre än min bästa, men han hade ju helt annan utrustning. Jag körde på ett par gamla träskidor medan han körde på lätta plastskidor.

Efter jobb på föräldragården arrenderade Birger med familj Gräshagen i 25 år innan de köpte Borghäll där de bland annat fött upp grisar.

– Nu har Kjell tagit över både här och Gräshagen, säger Birger som har ett riktigt hästminne när det gäller årtal, skidtider och namn från förr.

– Benen är mer eller mindre slut och jag hör väldigt dåligt, men annars är det väl skapligt med mig. Jag var ute och krattade på gården så sent som i går, säger Birger när jag hör mig för om den fysiska statusen.

Blir det något firande på 90-årsdagen?

– Vi har lite fest här hemma på födelsedagen och sen blir det lite mer hemma hos Kjell på lördag.

Något annat som borde fram?

– Jag gjorde tio A-lagsmatcher som målvakt för Stora Sundby GoIF:s fotbollslag. Fast det berodde mest på att ordinarie målvakten Arvid Pettersson var skadad. I normala fall stod jag i B-laget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om