"Det svåra är att få rätt diagnos och rätt smärtlindring"

– Jag mår bra när jag får vara i föreningen och arbeta och träffa andra medlemmar.Det säger Kristina Bandeus, nyvald ordförande för Reumatikerföreningen Eskilstuna som i år firar 40-årsjubileum.

Personligt2015-05-23 11:00

Kristina, som även är vice ordförande i Sörmlandsdistriktet, har sitt arbetsrum vid E18 på Eleonoragatan i Eskilstuna der flertalet funktionshinderföreningar är samlade under ett och samma tak.

Att vara reumatiker kan se väldigt olika ut.

Det finns en mängd diagnoser som går under begreppet; artros, fibromyalgi, Sjögrens syndrom och RA är bara några av dessa.

– Det absolut svåraste för en reumatiker är att få rätt diagnos och rätt smärtlindring, säger Kristina. Den lindring som passar en drabbad, kanske inte passar en annan.

Bassängträning i varmvatten är dock värdefullt för många reumatiker, att vistas i varmare länder likaså (medan andra trivs bättre i kyla) eller när det gäller stela handleder och fingrar fungerar paraffinbad (något som finns att tillgå i föreningens lokaler) bra för många.

Låter spännande?

– Ja, vi har det här hos föreningen, fortsätter Kristina som arbetade som undersköterska på Mälarsjukhuset i många år innan hon på grund av sin reumatism blev sjukpensionär. Det var för tiotalet år sedan. I dag är hon 68 år och har också under sina 25 år som reumatiker fått tre diagnoser; RA, artros och fibromyalgi.

– Värken och stelheten finns alltid där, men jag har lärt mig att leva med den, fortsätter Kristina.

Något som lindrar?

– Jag har provat det mesta, även ätit mycket smärtlindrande tabletter, men slutat med det eftersom det ger så många biverkningar. Paraffinbad fungerar dock bra för mina stela händer och fingrar.

Ingen lösning på reumatikergåtan ännu?

– Inte vad jag vet, men det forskars väldigt mycket, så förhoppningsvis kommer det framöver.

Hur länge har du varit med i reumatikerföreningen?

– Sedan 2008.

Hur ser åldersfördelningen ut i dag?

– Medlemmarna är ungefär från 45 år och uppåt, de yngre har inte tid. Men de reumatiska sjukdomarna ökar, så det finns plats för många fler i föreningen.

Vad sysslar ni med i föreningen?

– Vi har bland annat kurser i fibromyalgi, data, släktforskning. Dessutom har vi en handarbetsgrupp. Vi har även föreläsningar, åker på utflykter och har fester. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om