"Drömmen är att kunna leva på att skriva"

Det är fascinerande med människor som hängivet ägnar sig åt något intresse, vad det än på vara.Bengt Lundblad, uppvuxen i Ärla och numera Näshultabo, är en som gör det. Han försöker leva sin dröm.Det passionerade historieintresset har lett fram till att han givit ut sin första spänningsroman, Apotekarmordet.

Foto:

Personligt2014-07-31 06:30

– Genomgående är det Eskilstunamiljöer från 1940-talet som beskrivs i boken och karaktärerna är också från samma årtionde, berättar Bengt Lundblad.

Han nämner när vi ses i högsommarvärmen vid sommarhuset i Vibyåsen (nära Mesta IP), kommunalpolitikern Bernhard Hellström, IFK-spelaren "Pysen" Andersson, apotekaren Aleman och chefredaktören på Eskilstuna-Kuriren, J A Selander. Författaren/inspirationskällan Stig Trenters romanfigur intendent Vesper Johnson finns också med.

– Jag fick ringa hans änka Ulla Trenter och fråga om det var okej och hon tyckte bara det var roligt, fortsätter Bengt.

Varför 40-talet?

– Det är tillräckligt långt bort för att vara historiskt intressant, men ändå så nära. Miljöer som fanns då är i många fall borta, ta Grindstugatan i Nyfors till exempel som inte finns längre utan där det i dag står ett hus. Samhället förändrades radikalt på 1960- och 70-talet.

Boken är nu tryckt på förlaget Vulkan, den finns att beställa via bokhandeln och Bengt har 300 egna exemplar till försäljning.

På Näshultadagen 9 augusti kommer han också att finnas på plats för att signera och sälja sin debutroman.

Frun Jenny sitter i soffan bredvid på altanen och stickar när vi hälsar på. Hon är rullstolsburen sedan många år tillbaka och Bengt Lundblad, 46, är en av hennes personliga assistenter. I familjen finns också sonen Erik, 22.

– Jag lever på jobbet som personlig assistent och mitt egna företag som historiker där jag håller föredrag, skriver böcker och en del annat har jag för mitt "egos" skull kan man säga, fortsätter Bengt.

– Alla avsnitten i boken har jag läst upp för Jenny, för att hon ska tycka till. Ibland har hon lyssnat uppmärksamt, men ibland har hon faktiskt somnat innan jag varit färdig och då har vi fått börja om på morgonen igen . . .

Är boken läskig Jenny?

– Nej. Mer spännande skulle jag säga.

Hjälp med korrekturläsning har Bengt fått via en bekant i Eskilstuna, framsidan har en student på Mälardalens högskolas illustratörsprogram, Karl Wennergren, gjort och tryckkostnaderna har hållits nere eftersom boken är i formatet storpocket.

Vad har det gått på att färdigställa boken?

– Runt 18 000 kronor. Pengar jag hoppas få igen om boken går bra. Apotekarmordet är första i en serie kallad Mälarmord, del två och tre är redan på gång.

– Drömmen är att kunna leva på att skriva böcker, fortsätter han.

Men att skriva är inte något nytt för Bengt. Senast när vi träffade honom, 2011, höll han på med Ärlaboken, en typ av hembygdbok från trakterna där han växte upp. Då hade han läst 180 poäng, en filosofie kandidat i historia. I dag har han byggt på historiekunskaperna ytterligare och är uppe i 240 poäng och därmed en filosofie magisterexamen.

– Jag älskar att läsa och studera, är helt "såld" på historia. Har släktforskat mycket också.

När började du med Apotekaren?

– 2012. Det gick väldigt lätt faktiskt, rullade bara på under hösten och vintern. Men egentligen började jag skriva redan 1989 när jag var drygt 20 år. Den boken kommer förresten som del tre i serien Mälarmord.

Bengt Lundblad har en liten skrivarstuga hemma i Nybylund i Näshulta. Stugan är inredd i 1940-talsstil, han går verkligen in i det årtiondet för att få inspiration, lyssnar på musik därifrån och är väldigt disciplinerad.

– Jag skriver mellan sju och elva på kvällarna, fortsätter han.

Inledningen i Apotekarmordet lyder:

"Det är midsommarafton 1940 och Henry Widman vandrar runt på Sundbyholmsåsen utanför Eskilstuna för att ta några fotografier till en broschyr som Eskilstuna stad har beställd då han upptäcker en bil stå parkerad vid Sigurdsristningen. Samma bil hittas en halvtimme senare nedkörd i vattnet nedanför slottet."

I bilen ligger en död man i 40-årsåldern . . .

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om