Grönsaker räddar liv

Att frukt och grönt är nyttigt vet de flesta, men att växtbaserad kost kan förebygga och bota hjärt- kärlsjukdom, diabetes och impotens är färre medvetna om. Möt cancerläkaren som vurmar för veganmat.

Foto:

Personligt2015-05-15 06:00

– En av de vanligaste hälsomyterna är att vi äter för mycket och motionerar för lite. Det är inte sant, vi äter inte för mycket, men kosten vi äter domineras mer och mer av kaloririka livsmedel som charkprodukter och fett.

Så inleder David Stenholtz, onkologiläkare och ordförande i föreningen Läkare för framtiden sin föreläsning på temat växtbaserad kost inför en fullsatt publik i Munktellstaden.

Nyckeln till ett hälsosammare liv är, enligt honom, att äta mer från växtriket. Ju fler animaliska livsmedel du ersätter med vegetabiliska, desto mer minskar du risken för de flesta kroniska sjukdomar

– Den som vill optimera sin kost bör alltså nöja sig med vegetabilier.

Nyligen publicerades siffror som visar att nära hälften av svenskarna är överviktiga eller feta. Medan populära dieter som LCHF och Atkins, som bygger på höga intag av protein och fett, visserligen kan få dig att tappa vikt, visar studier på ökad risk för hjärt- och njursjukdom samt diabetes. I höstas kom en studie som visar ett tydligt samband mellan växtbaserad kost och viktnedgång. Veganer och vegetarianer lyckades dessutom bättre med att hålla sin nya vikt.

En annan studie visade att en kontrollgrupp som fått äta mandlar till mellanmål blev av med det farliga bukfettet till skillnad från en annan grupp som fick äta bullar – detta trots att båda mellanmålen hade samma kaloriinnehåll.

Diabetes är en annan folksjukdom som, enligt David Stenholtz kan förebyggas och hållas i schack genom en hälsosammare kost. Studier bland personer med diabetes typ 2 visar att de allra flesta kan sluta med insulin genom att gå ner i vikt och byta till vegankost.

Sedan 1990-talet har dödligheten i demens tredubblats i Sverige, men även denna sjukdom kan förebyggas genom att äta mer frukt och grönt. Enligt David Stenholtz kan hälsosam kost minska risken för demens med 85-90 procent.

Medan demens framför allt drabbar äldre personer kan yngre förbättra sitt minne genom att utesluta charkprodukter som innehåller transfett.

Antalet dödsfall till följd av hjärt- och kärlsjukdomar minskar, men fortfarande finns det mycket man kan göra för att ytterligare minska risken att drabbas, säger David Stenholtz.

– Om man bara äter vegetabilier är det omöjligt att få åderförkalkning, säger han.

Detta beror på att vegetabilier minskar kolesterolvärdet och får kärlen att öppna sig.

Impotens är ett av de första tecknen på hjärt- och kärlsjukdom hos män. Studier visar att medelhavskost, det vill säga mycket frukt och grönt, små mängder fett och lite eller inget kött, förbättrar sexuell hälsa hos både män och kvinnor.

Hur kommer det sig att de flesta av oss äter mest av det som är sämst för oss?

Det finns säkert historiska skäl, som brist på vegetabilier. Under vissa perioder, som vid svält, har det säkert varit bra med kalorität mat. Men den största anledningen är livsmedelsindustrin och deras marknadsföring. Processad mat kräver flera led och i varje led görs vinstmarginaler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om