Hans Funke till minne

Personligt2015-11-21 05:00

Vet.med.dr Hans Funke har gått ur tiden i en ålder av 93 år.

För några veckor sedan var en runa införd i tidningen där bland annat Hans Funkes veterinärmedicinska förtjänster beskrevs. Hans stora konstintresse nämndes också.

Tilläggas bör att han inte endast hade intresse för konst, han ville också verka för en spridning av konstverk till så många som möjligt till ett rimligt pris. Hans och hustrun Kajsa var med i Eskilstuna Konstförening, som hade lokaler i Konstmuseet, i många år. När han blev ordförande 1976 tog han initiativ till ett enastående projekt. Fem konstnärer skulle ges i uppdrag att välja ut ett motiv i Eskilstuna – efter fritt val – och framställa varsitt grafiskt blad speciellt för konstföreningens medlemmar. De som från början ville teckna abonnemang för hela serien skulle få "Eskilstunamappen" till ett särskilt förmånligt pris. Ett stort antal medlemmar ville det. Konstnärerna som fick uppdraget var: Reinhold Ljunggren (litografi), Sixten Haage (koppargravyr), Georg Källkvist (litografi), Mona Huss Walin (litografi) och hans Lindh (linosnitt). Succén var given men Hans fick tålmodigt sitta många kvällar på Konstmuseet och sköta projektets komplicerade administration. Många, många tackade honom för hans insats.

Hans arbetade också entusiastiskt med ett flertal utställningar. År 1976 fyllde Eskilstuna Konstförening 50 år och på Hans förslag ordnades en omfattande utställning av Uppsalakonstnären Bror Hjorts målningar och skulpturer. Spelmannen Ole Hjort, Brors son, spelade folkmusik ett flertal gånger. Hans kunde verkligen också ordna jubileumsfestligheter.

En utställning som gav ännu mera genklang var "Samisk konst och konsthantverk". Hans kände väl till detta i södra Sverige ganska okända ämne tack var sin uppväxt i och även senare kontakter med Norrland. Hans t o m bjöd ner en gammal bekant "gumman Susanna" som visade publiken den svåra konsten att med tenntråd brodera samiska tecken/mönster på renskinnsväskor, armband med mera.

Hans var road av matematiska spetsfundigheter varför Västeråskonstnären Hans Hamngrens anamorfoser stod på hans önskelista för en utställning. Hans Hamngren är ganska ensam om sina "förvrängda" bilder som man ser "rätt" endast med hjälp av en spegelcylinder. Anamorfoser är dock inte Hans Hamngrens uppfinning. Redan på 1600-talet experimenterades med den typ av bilder.

En annan udda konstnär som Hans månade om var holländaren Jan Mulder som sedan kriget bodde i Strängnäs/ Eskilstuna. Många ansåg att konstnären var svårförståelig men Hans gjorde utställningar av hans verk i sin villa, analyserade dem inför en undrande publik och medverkade också i bildandet av en stiftelse för omhändertagande av Jan Mulders verk.

Sit tibi terra levis!

Diana Krumins Engstedt

tidigare 1:e intendent på Eskilstuna Konstmuseum

mångårig medlem i Eskilstuna Konstförening

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om