Då, för 70 år sedan, var det ett gäng affärsidkare med ett visst samhällsinflytande som drog igång andelsföreningen Gymnasternas Bastu i Skjulsta – i dag är föreningen öppen för alla och det finns bastubadare från alla samhällsklasser.
– Jo du, här finns både kreti och pleti – men inför Gud och i bastun är alla lika, säger Leif Lundin när jag hälsar på bastugänget en tisdagseftermiddag.
Leif har badat bastu i Skjulsta allt sedan 1969 och varit ordförande i den ideella föreningen de senaste tio åren.
– Mycket handlar om kommunikation med politiker och tjänstemän, svarar Leif när vi undrar vad ordförandeskapet innebär i praktiken.
Bastun håller öppet tisdag och fredag 14-19, lördag 10-13 samt söndag 9-12.
– En vanlig bastudag har vi runt 60 besökare fördelat på kanske 45 män och 15 kvinnor, upplyser Leif och medger att det är klart mest män som dyker upp på bastudagarna.
Vad är det bästa med föreningen?
– Den sociala samvaron, det är högt i tak och vi diskuterar livets mening. Dessutom har ju bastun ett fantastiskt läge här bredvid ån och den är en institution i Eskilstuna numera.
Ett gäng mogna farbröder går förbi oss och morsar glatt innan de försvinner mot skogen med var sitt stavpar i händerna.
– Man måste motionera några kilometer innan det är dags för bastubad, säger en av herrarna.
På plats är även Rigmor Sandberg som är bastuvakt för dagen.
– För första gången faktiskt, säger Rigmor som badar bastu i Skjulsta sedan ungefär 20 år tillbaka.
– Varje lördag är jag här. Bastubad håller en frisk och vi har väldigt roligt tillsammans. Vi tjejer träffas även i andra sammanhang, fortsätter Rigmor.
Hoppar du i ån även vintertid?
– Jajamensan – det sätter fart på livsandarna.
Sedan ett antal år tillbaka håller bastun även öppet nationaldagen, midsommarafton och julafton – ett initiativ som Anders Ersson är mannen bakom.
– Det finns så många i gänget som är ensamma och det fanns ett behov att hålla öppet de här tre dagarna. På julafton fixar de kaffe och skinkmacka på cafét medan vi brukar ha lite knytkalas efter bastun på nationaldagen och midsommarafton, säger Anders som beskriver sig själv som en notorisk nationaldagsfirare.
Han vill även framhålla bastuns betydelse för integrationen.
– Vi har bastubadare från ett 20-tal länder med skiftande kulturer och de kommer fort in i den nakna gemenskapen. Troligtvis beror detta på att den här integrationen är frivillig, kanske något för kommunen att uppskatta på något sätt, tipsar Anders.
Äldst i bastugänget är 90-årige friskusen Curt Larsson – han har varit med sedan starten 1944.
– Curt är hedersordförande i föreningen, men tyvärr var han upptagen av annat i dag, säger Leif Lundin.
När det är dags för fotografering skyndar flera av medlemmarna in i den 90-gradiga bastuvärmen, men några modiga damer och herrar får vi ändå med på bild.
– Ska du inte hänga med in i bastun, frågar Gösta Pettersson som även råkar vara min granne hemma på Stenkvistavägen.
"Jag lovar att dyka upp en annan gång Gösta" – för att de har trevligt tillsammans i den där bastuklubben råder det inga som helst tvivel om.
Den här månaden firas alltså 70-årsjubileum och senare i höst kommer detta också att uppmärksammas med en tillställning i Kvarnstugan som ligger mittemot bastun i Skjulsta.