Bengt skyndar in på redaktionen vid lunchtid en vecka innan födelsedagen och det framgår omedelbart att det inte är något ordinärt pensionärsliv karln lever.
– Jag kommer från jobbet på högskolan och framåt kvällen ska jag hålla en föreläsning i astronomi för Smålandsgillet här i Eskilstuna, säger Bengt.
Fullt upp än i dag alltså – låter det som.
– Nej då, jag jobbar mest med matematiksupport numera och det blir väl runt 20 procent i arbetstid, avfärdar han.
Efter uppväxten i småländska Emmaboda flyttade vår jubilar till Uppsala där han läste matte och fysik.
– Därmed låg läraryrket nära till hands och jag tog min lärarexamen 1968, säger Bengt som dock inte kände sig mogen för arbetslivet riktigt än.
– Nej, det blev en filosofie doktor i astronomi också, men efter tolv år studier tyckte jag det var dags att börja jobba, säger han och skrattar.
Yrkeskarriären inleddes med tolv år på Fristadsskolans högstadium, fortsatte med tio år på Rekarnegymnasiet innan Bengt fick en tjänst som universitetsadjunkt på Mälardalens högskola.
– Jag har trivts utmärkt på alla nivåer, men min bästa lärotid har ändå varit på högskolan. Man umgås på en jämnare nivå när eleverna är vuxna, konstaterar han.
Hur är du som lärare?
– I början hände det att jag kom i konflikt med eleverna och körde ut dem i korridoren, men jag lärde mig snart att få till ett bra samarbete. Jag har aldrig känt något behov av att hävda min egen rätt.
Att astronomi ligger Bengt varmt om hjärtat råder det inga som helst tvivel om.
– Det är otroligt intressant och något jag gilla sedan jag var liten, säger Bengt och jo då, han tror att det finns liv även på andra planeter.
– Jag har undervisat i astronomi på lärarprogrammet och brukar även föreläsa för pensionärer, säger Bengt.
På fritiden har det framför allt handlat om resor, löpning och läsning.
– Jag gör två resor per år och har väl varit i ett drygt 50-tal länder. Att nämna något land före ett annat är svårt då alla har sina speciella fördelar, säger Bengt och avslöjar att nästa tripp går till västra USA.
Tolv maratonlopp har han på meritlistan – det senaste millenniets första som avgjordes på Nya Zeeland nyårsdagen anno 2000.
– Vi var ett par tusen löpare och flera från Sverige, säger Bengt som numera nöjer sig med "gubbsträckan" över tio kilometer på Lidingöloppet.
– Lite skavanker har jag, men det betyder inga större begränsningar, svarar han när jag frågar efter den fysiska statusen.
Hur känns det inför 70-årsdagen?
– Det är något man får acceptera, men jag ser det inte som någon slutlig gräns.
Blir det något firande?
– Några vänner och bekanta dyker nog upp och senare ska jag fira lite med min syster och hennes familj