Lennart Landerby – som hittills alltså levt ett helt sekel – känns fantastiskt vital för sin ålder. Krämpor av något allvarligare slag tycks han ha sluppit undan. Det är han förstås oerhört glad och tacksam för.
– Ja, det enda är att jag blivit lite glömsk och upprepar saker ibland, då får du säga till, säger han vänligt när vi ses.
Lennart Landerby föddes i Flenmo i närheten av Mellösa i Södermanland. Han var sist i raden i syskonskaran. Pappan Karl-Johan Larsson drev ett litet jordbruk och var kyrkvärd i Mellösa.
– Min äldre bror tog över gården, men för mig var det aldrig aktuellt att jobba med jordbruk, fortsätter Lennart.
Lennart var i stället intresserad av att läsa. Så efter sex år i folkskolan började han på handelsskola i Katrineholm. Senare tyckte omgivningen att han skulle läsa mer språk, i synnerhet tyska som var aktuellt under krigsåren på 1930- och 40-talet. Så fick det bli och Lennart har genom åren lärt sig ytterligare flera europeiska språk.
När andra världskriget nämns visar Lennart ett tiotal klippböcker med rubriker och tidningsartiklar från den tiden.
– Jag låg i lumpen under krigsåren, i beredskap i Värmland, men blev aldrig inkallad till något uppdrag. Däremot följde jag förstås utvecklingen i världen och klippte ut och sparade allt som hände som jag läste om.