Men ingen vet heller hur det skulle sett ut om arbetet inom nykterhetsrörelsen inte skett, funderar Jörgen vidare.
– Jag har hur som helst under alla år känt att min arbete varit meningsfullt, jag har trivts med att åka runt och jobba ute bland människor, särskilt ungdomar.
Jörgen gick i pension för fem år sedan efter tjänster inom rörelsen i Västerås, Örebro och Flen under nära 45 år (med tre års avbrott för ett jobb som kamrer i åkeribranschen) och nu tänker han fira sin 70-årsdag.
Hur känns det med 70?
– Av princip tycker jag att man ska fira födelsedagar, för det är verkligen något att fira. Men visst känns det i kroppen att man fyller 70. Inte minst när barnbarnen kommer på besök och man ska försöka hänga med i deras tempo.
Jörgen är också extra tacksam för att kroppen fungerar som den ska. År 2000 drabbades han av en ovanlig sjukdom, GBS (Guillain-Barrés syndrom), en förlamningssjukdom, ett luftburet virus som gjorde honom förlamad allt från tungan och nedåt. Han var sjukskriven i 1,5 år innan det vände.
– Jag är oerhört tacksam för att detta gick att fixa, säger han. Mer vill han inte nämna, den tunga sjukdomstiden har han lämnat bakom sig.
Jörgen fortsätter:
– Och det stämmer som en bekant sa till mig innan jag gick i pension; "se till att göra det du vill göra innan du blir pensionär, för sen hinner du inte."
– Jag trodde inte på det där då, men det stämmer faktiskt. Kanske beror det på att man drar ner tempot. Man äter frukost och läser tidningen längre på morgnarna, man jäktar inte i onödan eller åker hit och dit. Allt får ta längre tid helt enkelt och då hinner man inte med lika mycket.
Men du tycks ändå hinna vara engagerad?
– Ja, visst är det så. Jag har alltid varit en föreningsmänniska och är fortfarande.
Jörgen var till exempel med och startade Näshulta jaktklubb 1969 och där är han kassör fortfarande. Jakt är det stora fritidsintresset, numera främst jakt på vildsvin på gården Kotens mark där han är bosatt. Eftersom han håller på med åtel (föda för vilt som placeras ut av människan) innebär det en hel del nattarbete för det är då vildsvinen kommer fram och äter.
– Jag är också fortfarande ordförande i Blåbandsdistriktet i Södermanland. Vi har dock bara ett 100-tal medlemmar i dag, men föreningen ska ändå skötas och så hjälper jag IOGT-NTO-föreningen i Flen lite och är även med i styrelsen för Blåbandsrörelsens folkhögskoleförening. Hellidens folkhögskola finns i Tidaholm.
Jörgen är dessutom engagerad i NBV i Eskilstuna, nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, och har bland annat initierat en slöjdkurs i Näshulta.
– För jag har alltid varit av uppfattningen att för att människan ska må bra så måste man använda både huvud och händer. Huvud i och med förkovran/teoretiska kurser och händerna i form av skapande verksamhet. Eftersom de flesta har teoretiska arbeten i dag, så är den skapande verksamheten extra viktig att ägna sig åt på fritiden.
Hur firar du?
– Med öppet hus hemma på själva födelsedagen på lördag för de som vill komma.