Kent fick ja till giftermålav självaste kungen

Kent Erikstedt har provat sig fram ordentligt i yrkeslivet.Han började som bagare och testade senare som såväl snickare som murare innan han blev egen företagare i kakelbranschen.– Nu trivs jag utmärkt bra som pensionär, men jag fattar inte att jag är så gammal, säger måndagens 70-årsjubilar.

Personligt2014-03-29 07:00

Det är bara några dagar kvar till bemärkelsedagen när vi tittar in hos familjen Erikstedt i villan ute i Ärsta och den stundande jubilaren ser oerhört pigg ut.

– Jag har lite värk i en hand efter en gammal skada och har bytt ut ett knä, men i övrigt mår jag toppenbra, intygar Kent och bjuder in mig.

Vår jubilar växte upp i Eskilshem där han lirade fotboll med de andra killarna.

– Jag spelade i Vais, Eskilshem och efter lumpen i Svalans IK och det blev även en seger i skol-DM i bandy, säger Kent som vid sidan av spelandet spanade in en tjej i gänget vid namn Gunilla.

– Vi bodde i samma kvarter och hängde i samma gäng. När jag var 16 år blev vi ihop och vårt första barn föddes en månad innan vi gifte oss 1962, säger Kent som fick tillstånd av kungen att gifta sig trots sina unga år.

Sådant krävdes nämligen på den tiden.

Efter något år som bagare fick Kent mjölsnuva och var tvungen att sluta i skrået och blev murare i stället.

– Det blev tio år som murare innan jag utbildade mig till snickare på AMU och jobbade med det i tio år, redogör Kent som därefter var sjukskriven i fem år efter en komplicerad handskada.

– De fick ordning på den till slut och när jag blev bättre öppnade jag Erikstedt Kakel tillsammans med sönerna och blev kvar där fram till pension.

Kent spelar lite golf tillsammans med Gunilla, gör egen glögg efter ett hemligt familjerecept, gillar att resa ut i världen med såväl husbil som flygplan och fixa på sommarstället i Sundbyholm, men hans stora intresse är ölöppnare och huset är närmast smockat av desamma.

– Det började när jag köpte en öppnare med Napoleon på under en resa till Paris på 80-talet – sedan har det bara rullat på, säger Kent som har drygt 7000 öppnare vid det här laget.

– Jag visade upp en del av dem på Samlarmässan på Nordiska museet i Stockholm för några år sedan, säger Kent med en viss stolthet i rösten.

Numera köper han inga nya ölöppnare, men får en hel del tillskott av vänner och bekanta.

– Jag fick ihop nästan 100 nya bara under fjolåret, konstaterar han.

Är det något av barnen som vill ärva samlingen?

– Tveksamt, men jag är med i Eskilstuna Ölkultur och kanske är de intresserade av att ärva den, säger Kent och skrattar.

Kent är en härligt pratglad man och berättar en lång rad anekdoter – som när han var med och drog igång blodgivarföreningen Droppen och fick Bertil Perrolf att sända sitt radioprogram "Skivor till kaffet" från Eskilstuna, när han spelade golf i par med Peppe Eng, när han fick Lasse Berghagen att sätta kakel i sin monter under en mässa och när han deltog i Antikrundan och fick sin gamla vapensköld värderad.

Bara för att nämna några – kanske läge att tota ihop dina memoarer Kent!

I kväll firar Kent hur som helst 70-årsdagen med familjen och på måndag dyker vänner och bekanta upp i villan där de bott sedan Kent med kompisar byggde den 1973.

Innan jag lämnar Ärsta får jag en liten flaska hemkörd glögg med mig hem i bagaget.

– Men den är inte att rekommendera i samband med bilkörning, ropar Kent innan jag slår igen bildörren.

Jag misstänkte väl det...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om