– Kanske är det så, även om jag inte riktigt tänkt på den cirkeln, säger Anders. Men vår bryggeripub har tagit ytterligare ett steg framåt. Vi har nyligen anställt en kock, det finns ett kök i lokalerna och vi ingår i Sörmlands Matkluster där närodlat och närproducerat står i centrum, precis som vår öl.
Och det var precis så som Anders Olsson växte upp. Det var mycket "Bullerbykänsla" i Lockansmåla gård på 1950- och 60-talet.
– Min far hade en liten bondgård med skog, åkermark och djur. Vi barn sprang mellan gårdarna och lekte. Det mesta vi konsumerade var närproducerat. Första gången jag fick mjölk ur en tetraförpackning ville jag inte ha, jag ville ha "riktig" mjölk, hämtad direkt från kossorna.
– Jag var inte praktiskt sinnad, utan ville bara läsa böcker. Jag studerade matematik och datalogi vid Lunds universitet och började senare i IT-branschen.
Visst har Anders sneglat några gånger när gården varit till salu. Men nu är det inte aktuellt att återvända.
Lever dina föräldrar?
– Min far och sju år yngre bror bor kvar i Kallinge i Blekinge. Min mor gick bort i cancer 2010.
Anders fortsätter:
– Ett stort steg framåt som skapat stabilitet för Eskilstuna Ölkultur är att vi nyligen vann en offert till fast sortiment på Systembolaget men vår senaste öl, Spruce ale, smaksatt med granskott. Med den ölen gick vi upp i elitserien som bryggeri. Och det kommer fler öl med lokala smaker, äpple till exempel.
Bryggeripuben har också öppnat för allmänheten.
– Våra medlemmar har dock rabatter, fortsätter Anders.
Kommer nya gäster?
– Ja, senaste veckosluten har vi haft besök från till exempel Stockholm. Vi har blivit ett attraktivt besöksmål för de som tycker om småskalighet, personlig atmosfär och det där lilla extra.
Hur hamnade du i Eskilstuna?
– Mer av en slump sökte jag 1984 jobb på Lantbruksdata i Hållsta, senare IBM.
– Men jag tror att det är så i livet. De stora sakerna är en slump.
Anders har tyckt om den intellektuella stimulans jobbet som IT-konsult gett honom. Han har under åren fått jobba i ett stort företag med 300 000 anställda och han har rest mycket. Sedan 2004 när Eskilstuna Ölkultur drog i gång har han jobbat dubbelt. All ledig tid har gått åt.
– Men 2012 bestämde jag mig för att helt lämna IT-branschen och enbart satsa på Ölkultur.
Något du ångrar?
– Nej. Visst var jag orolig. För jag är en person som behöver mycket stimulans – och fortfarande inte vet vad jag ska bli "när jag blir stor" .
Anders tänkte att det skulle kännas lite som att bli instängd i en bur att vara vd för något som startade som hans hobby för 25 år sedan hemma i källaren i Skogstorp. Men så har det inte blivit. Nya dörrar har i stället öppnats.
– Nu har entreprenören i mig väckts. Det är spännande att utveckla ett företag på ett strukturerat sätt.
Men Anders är inte ensam med sitt livsverk. Det är han noga med att poängtera. Sin kompanjon Arto Ukura, som är den mest praktiskt sinnade av de två, klarar han sig inte utan. Och inte sina åtta årsanställda heller, sina ideellt arbetande bartenders, eller frun Anna Jerdén som också jobbar i företaget.
Är det värt all arbetstid?
– Ja, jag kommer nog aldrig att sluta jobba, jag är nyfiken och vill hela tiden vidare. Men jag hade haft dubbelt så mycket i lön om jag stannat i IT-branschen.
Men har det inte varit några motgångar?
– Jo. När jag fick det där samtalet 2014 att hjärtat hade slutat slå i sömnen på min son David, 26 år. Han var med sin äldre bror i England för att kolla på fotboll. Där och då förändrades livet för alltid. Och vi har fortfarande inte fått några svar av läkarna varför hans hjärta plötsligt stannade.
Hur har du hanterat det?
– Jag gjorde någon sorts "tankebubbla" som har fungerat för mig. Jag tänkte att David skulle inte vilja att vi gräver ner oss och slutar leva. Utan jag har istället tänkt att för Davids skulle så fortsätter vi att ta vara på våra liv.
Har du fått hjälp?
– Ja, jag har gått i terapi och "bryter ihop" då och då i vardagen, och så kommer det att förbli. Men jag klarar inte att bara gå hemma och grubbla, utan försöker jobba på som vanligt.
Anders slutsats är nu – när det värsta som kan hända, hänt att: "Livet är nu, inte sen. Vad gör vi av det enda liv vi har?"
Har du någon ledstjärna?
– Liverpoolgurun Bill Shankly hade en devis; "He made the people happy" som står skrivet på statyn utanför Anfield arena.
– Jag tänker att kan jag göra människor i Eskilstuna lite gladare, nöjdare och lyckligare i och med det jag sysslar med. Ja, då är jag nöjd med mitt livsverk.