– Sen vi flyttade till Flen 2006 har jag varit distriktssjuksköterska inom hemsjukvården här och absolut trivts med det, säger Pia Grenhoff. Men nyligen har jag också gått en kurs för att bli medicinsk yogainstruktör och nu vill jag satsa helt på det.
Pia upptäckte själv yogan när hon var drygt 30 år och då ashtanga-yogan, en väldigt fysisk form av yoga som också brukar benämnas indiska militäryogan.
– Den passade mig perfekt, för jag är en fysik person.
Hon har under åren känt vad många fördelar yogan har för kroppen i form av rörlighet, styrka, balans och smidighet. Och fördelar för sinnet, som blir lugnare och minskar stress och spänningar. Yogan har också tusenårig historia som just läkande för människokroppen.
– Jag valde att utbilda mig till medicinsk yogainstruktör, för den mer fysiska formen ashtanga kan inte alla utöva och en framtidsvision är att arbeta inom sjukvården igen – i rehabiliterande syfte på någon klinik – som medicinsk yogainstruktör.
Du har vågat säga upp en fast tjänst igen?
– Ja, jag slutade i augusti. Visst är det lite som att vara ute på ett "gungfly". Men min erfarenhet är att man måste väga lämna något för att helhjärtat kunna gå in för något nytt. Många gör flera parallella saker i livet och visst, det kan fungera, men oftast blir det lite halvdant av båda delarna.
– En sak i taget är min filosofi. Just nu är det detta som gäller för mig. Hur framtiden blir får vi se.
Pia Grenhoff är född i Julita, men flyttade redan 1986 till Hälsingland.
– För att min dåvarande pojkvän bodde där, fortsätter hon.
Där i Järvsö och Bollnäs bland annat stannade Pia i 20 år. Hon utbildade sig tidigt till sjuksköterska, senare till distriktssjuksköterska och har även läst tropikmedicin.
– Att jag skulle bli sjuksköterska hade jag egentligen aldrig tänkt. Jag läste humanistisk linje på gymnasiet i Katrineholm, var väldigt språkintresserad och tänkte ett tag bli papperskonservator!, men direkt efter gymnasiet började jag tillfälligt jobba som sjukvårdsbiträde på Kullbergska i Katrineholm och en sjuksköterska där – Lise-Lott – som fick mig att tänka om.
Pias tvillingar Markus och Mikaela (i dag 16 år) föddes också i Hälsingland, hon separerade senare från barnens far och träffade sin nuvarande man, Johan, i stället.
– Då jobbade jag som distriktssjuksköterska på Bollnäs vårdcentral och han kom dit som hyrläkare.
I dag har paret dottern Clara, 7, tillsammans.
Hur hamnade ni i Flen?
– Johan är från Stockholm, men vi ville inte bo där så vi började titta runt och så hittade vi den här underbara kyrkskolan i Flen. Den var ganska nyligen rustad och vi trivs jättebra, bor på övervåningen och tvillingarna har fått gå i Sigridslundsskolan här. Det har varit jättebra.
Och i gamla kyrkskolsalen på bottenvåningen har Pia inrett sin yogasal. Så hon har verkligen nära till jobbet.
Johan pendlar däremot till en kombinerad läkare- och företagsläkartjänst och är stationerad både i Nyköping och Hallsberg.
Hur går det med dina grupper?
– Hittills har det varit ganska stort intresse för fler och fler upptäcker yogan. Vi har så mycket stress och utbrändhet i vårt samhälle där yogan kan läka. Och den medicinska yogan kan alla utöva, den är inte alls så fysik. Även hjärtpatienter, de med rygg - och nackproblem med flera mår bra av den här formen av yoga.
Lever du själv som du lär?
– Ja, jag yogar en liten stund varje dag. Och jag har lärt mig att plocka fram en, eller ett par yogarörelser i vardagen när jag känner mig uppe i varv.
Livsfilosofi?
– Jag jagar inte efter det materiella, utan försöker tänka på och få övriga familjen att tänka att det viktiga i livet är att hitta harmonin och balansen. Hitta sin egen grej helt enkelt, något man mår bra i.
Pia har sett många i arbetslivet som egentligen inte förstår varför de själva är där, de är frustrerade och stressade, har för många måsten och bollar i luften, men har ändå inte kraften att "hoppa av tåget".
– Det är synd att många är så rädda för att testa nytt, för människan har en jättekapacitet att göra det.