För Bengt har under sin yrkeskarriär haft många spännande tjänster med start på Eskilstuna Sparbank 1959 (som låg i nuvarande ABF:s lokaler i hörnet av Fristadstorget) och flyttat runt mycket i landet, bott i elva olika kommuner. Skåne och Sörmland har efter det blivit favoritlandskapen, får vi veta. Lidingö kommer på första plats som boendekommun och Båstad på andra plats.
— Det har varit värdefullt och berikande att röra mycket på sig tycker både jag, min fru och barnen. Vi flyttade permanent från Eskilstuna 1969, men vid köksbordet i Båstad 2004 satte vi oss ner och både kände då att det var dags att "sluta cirkeln" och flytta tillbaka hem till Eskilstuna igen där miljöerna är bekanta.
Men mycket är förändrat sen ni lämnade stan?
— Ja absolut. Trafiken är mycket tätare, bebyggelsen har också förtätats, högskolan har tillkommit och fått en stark ställning, men ån betyder fortfarande mycket.
Just ån, ja historia överhuvudtaget, främst europeisk nutidshistoria intresserar Bengt mycket. Därför skriver han just nu en bok; "Eskilstuna som sjöfartsstad", tillsammans med journalisten Sven Strömberg.
När ska den vara klar?
— Runt 2015 hoppas vi. Den berör både dåtid, nutid och framtid, är de tänkt.
Hur är det med gamla vänner när man flyttat mycket?
— Intressant fråga. På varje plats där vi bott har vi fått ett nytt kontaktnät och när man flyttar tror man att man ska hålla kontakten med de nya vännerna livet ut. Men så blir det inte . . .Visst har vi några vänner kvar i Skåne och så vidare. De vi hade när vi lämnade Eskilstuna för 35 år sedan är det inte alldeles enkelt att återknyta kontakten med efter så här lång tid. Så är det bara.
Och barn och barnbarn bor i USA?
— Ja. Det känns förstås lite märkligt. Men vi har vant oss för så har det varit sedan slutet av 1980-talet när Anders som var rätt hygglig i tennis åkte över till Austin, Texas i USA för att spela och studera och senare följde lillebror Johan efter. Som tur är så finns skype, så vi håller kontakt så. Sen min fru och jag blev pensionärer har vi också kunnat åka och hälsa på oftare. Vi var senast där ett par veckor i höstas, kom hem lagom till Lucia.
Lite extra turbulent har det varit i familjen ett par år, eftersom yngste barnbarnet i Austin drabbades av leukemi när han bara var två år. I dag är han fyra år och på väg att få sin sista behandling.
— Nu känns det som om han kommer att fixa det. Det känns otroligt skönt. I dag finns helt andra behandlingsmetoder mot sjukdomen jämfört med tidigare.
När gick du i pension?
— Vid 60 år. Det kändes lagom. Jag pensionerades som VD för Kristianstads Sparbak, men direkt efter blev jag ordförande i Sparbankernas Riksförbund så det kändes lite som att fortsätta arbeta, även om det inte var heltid.
Beskriv dig själv med tre ord:
— Envis, konsekvent och kan vara rolig.
Fritid?
— Både min fru och jag cyklar och promenerar mycket. Senaste långa cykelturen jag gjorde var tur och retur till Trelleborg. Det tog 4.5 dag. Bestämde mig för att köra 10-15 mil per dag och det gick bra.
— Men även om jag cyklar mycket irriterar jag mig på de som cyklar på gågator, fortsätter Bengt.
Han spelar också golf, har 23 i handikapp.
Konsumerar du idrott även i Eskilstuna?
— Jag går på en del fotboll, men helst på speedway.
Du är ordförande i Eskilstuna Föreningsbingo i Eskilstuna, berätta?
— Det är kanske inte bingon i sig som främst engagerar mig, utan det faktum att vi skapar finansiella medel till 20 idrottsföreningar i Eskilstuna med omnejd. Vi omsätter 24-25 miljoner kronor årligen. Merparten går tillbaka till spelarna. 2012 var utdelningen till idrottsklubbarna drygt 1,5 miljoner kronor.
Fira?
— Jag, min fru, min tvillingsyster Inger Kejerfors och hennes man Olle åker iväg och firar på annan ort.
Hur känns det att fylla 75?
— Helt okej. Jag känner mig inte ororad för framtiden även om jag har respekt för åldern och kroppen inte känns som när jag var 25.