Hon är hemma på Bynäsvägen i Mesta hela födelsedagen, enligt barnens önskemål. Så om någon vill göra en lite utflykt dit, hälsar hon välkommen.
För hon trivs i sociala sammanhang, trivs i mötet med andra människor. Så har det alltid varit. Det är nog också därför hon engagerat sig politiskt i så många år och jobbat med det hon har gjort. (Se faktaruta)
Hon slutade som kommunalråd i Eskilstuna kommun så sent som 2009, när hon var 69 år, men har fortfarande flera uppdrag kvar, både kommunala och privata.
– Sen spelar jag Canasta varje tisdag med en grupp kvinnor. Det är jätteroligt.
Hur ser du på ålderdomen?
– Jag är så egoistisk att jag lever i nuet och inte tar ut några bekymmer i förskott. Jag har också förmånen att få känna mig pigg och frisk. Det är jag tacksam för.
– Jag har heller aldrig tänkt i termerna att nu är jag 30, 50, 70. Nu måste jag vara eller göra si eller så.
Privat är Siw änka. Hennes man Rune som var tio år äldre och som hon var gift med i nästan 50 år gick bort för några år sedan. Hon har sin son och dotter, födda 1962 respektive 1964 och fem barnbarn, bosatta i Täby respektive Trosa.
Då träffar du inte dem så ofta?
– Jo, en gång i månaden i alla fall. Det är ett viktigt umgänge för mig.
Siw trivs också jättebra ute i Mesta, hon ser Mesta skola och alla barnen, det är en lugn och trygg miljö och hon har nära till naturen.
– Bra för jag tycke om att vara ute och motionera.
Siw älskar också att resa. Det har hon alltid gjort. Många resor är gjorda tillsammans med familjen. Italien är favoritlandet. Dit åker hon också ensam nu i februari, senare väntar en tur till Grekland med systern.
Siw Jansson gjorde sig känd som första kvinnliga heltidspolitikern i landstinget 1979-1988. Något hon är stolt över, även om det inte var ett lätt uppdrag.
– De manliga hierarkierna med härskarteknik som följd var väldigt påtagliga på den tiden, så 1988 beslutade jag mig för att sluta och gick från ett ställe där man inte var så populär – brukar jag säga – till ett annat där man heller inte var så populär – som statlig tjänsteman och chef på CSN, centrala studiemedelsnämnden.
Hur föddes ditt politiska engagemang för socialdemokraterna?
– Min uppväxt har präglat mig; som nummer fem i en syskonskara på sex och med en ensamstående mor. Det har varit viktigt för mig att vara med och tydliggöra kvinnans rättigheter i samhället.
Efter tolv år på CSN återvände år 2000 Siw Jansson till heltidspolitiken, denna gång kommunalt engagerad.
De tunga posterna sedan dess har varit ordförande i vuxennämnden respektive ordförande i stadsbyggnadsnämnden och ledamot i arbetsmarknadsnämnden.
Har du känt att du "gjort skillnad"?
– Jag relaterar inte i termen att jag som person har gjort skillnad, däremot att jag har fått vara med i ett sammanhang, med i en grupp som haft chansen att vara med och påverka.
Något särskilt du minns?
– Att jag fått vara med och sett sjukvården utvecklats. Det har varit spännande och lärorikt. Både uppdragen i vuxennämnden och arbetsmarknadsnämnden var också intressanta och givande. Men roligaste var det kanske i stadsbyggnadsnämnden. Det arbetet var mer konkret. När jag gick hit till tidningen passerade jag till exempel tomten mitt emot Eskilstuna Rekarne Sparbank, där Skandiahuset finns, och där det nu börjat byggas bostäder. Något jag var med och beslutade om 2009.
Vad tycker du om nuvarande politiska läge?
– Som politiker måste man ta ansvar och bygga broar om det krävs. Och det tycker man gjort. Det var en bra lösning under rådande omständigheter att få till det politiska samarbetet som det ser ut nu i Eskilstuna kommun med S, C och M. Däremot tror jag det blir svårare på riksplanet.