– Och så hade min granne Erik Hansson indianböcker och Strindberg som jag tidigt började läsa i stället för barnböcker.
Så nu när Tryggve Lundh i slutet av januari avslutar sin snart 40-åriga kommunala anställning – senaste åren som utvecklingsdirektör på kommunledningskontoret i Eskilstuna – tänker han öppna ett antikvariat i Torshälla.
Vilka roliga planer, berätta?
– Jag har samlat på mig runt 30 000 böcker genom åren och jag har faktiskt redan hittat en lokal i Torshälla där jag tänkte öppna antikvariatet.
Tryggve fortsätter:
– Det sades också under min uppväxt att jag hade "läshuvud", så direkt efter gymnasiet bestämde jag mig för att börja på Uppsala universitet. Och på den tiden var det i Svartvik läkare, präst, advokat eller lärare man skulle bli om man studerade. Jag siktade in mig på det senare.
Tryggve har främst studerat litteraturhistoria, svenska och engelska. Men också historia, filosofi och idé- och lärdomshistoria. Planen var att doktorera på Strindberg, modern poesi och särskilt 40-talisten Karl Vennberg.
Under studietiden hade han också sport som parallellt intresse. Han var duktig junior, back, i allsvenska bandylaget Broberg hemma i Söderhamn.
– Och när jag började i Uppsala blev jag värvad till Sollentuna. Sen spelade jag fram till första sonen föddes 1980, för när jag kom till Eskilstuna 1977 började jag i Ärla IF som hade bandy i division 3 och 4.
Men du blev aldrig lärare?
– Nej, eftersom jag var så intresserad av litteraturhistoria var det någon i min omgivning som sa; "men Tryggve, du borde bli bibliotekarie i stället". Därför flyttade jag från Uppsala till Borås, gick bibliotekshögskolan och efter det flyttade jag tillbaka till mina hemtrakter för att söka jobb.
Tryggve fick också ett på biblioteket i Söderhamn.
– Men så ringde Thomas Böös från Eskilstuna och sa att det var en tjänst ledig på stadsbiblioteket. Så här i Eskilstuna började jag i maj 1977 och sedan dess har jag varit kommunen trogen. Varit på kultur- och fritidsförvaltningen, i Torshälla och på kommunledningskontoret.
Beskriv dig själv med tre ord!
– Verbal, tar utrymme och har trivts som arbetsledare och att styra processer.
Det ryktas i korridorerna i stadshuset att du varit en omtyckt chef. Har du några knep?
– Jag tror på att var snäll som chef, att kunna delegera, ge friutrymme till medarbetarna att fatta sina egna beslut. Men jag har också tänkt mycket i banorna situationsanpassat ledarskap. Det vill säga leda på det sätt som situationen kräver. För styrande måste en chef också vara.
Hur känns det att sluta jobba?
– Det känns ganska märkligt. Konstigt att bara lämna allt. På en gång. Men det ska bli skönt att bli "friare kring klockan" och skönt att få ägna sig ännu mer åt sina intressen. Ibland är jag orolig för att jag har för många intressen, att jag inte ska hinna med . . .
Men först ska du fira födelsedag och jul och pensioneringen?
– Jag fyller i dag 18 december, då är vi bortresta, så det blir inget stort firande. Sen lite julledigt och så jobbar jag på till den 29 januari nästa år och avslutar med en konferens i Malmö – då Eskilstuna deltar i jämställdhetsdagarna utifrån sin ledande position – dagarna innan. Kommunen har blivit nominerad till jämställdhetspriser.
– Det känn som en bra avslutning på min yrkeskarriär.
Förutom antikvariatet, har du fler fritidsintressen?
– Jag tänker spela golf mer, ta itu med läsningen och jag har en del litteraturföreläsningar inplanerade under våren.
Hur mycket läser du i dag?
– Det blir nog tre böcker i veckan ungefär.
Varför så hängivet?
– Läsandet ger perspektiv på dig själv och på den värld du lever i. Du lär dig mycket och blir allmänbildad. Böcker har alltid varit min passion i livet.