Gunnar Holmström har varit en mångsysslare i ordets sanna bemärkelse. Kanske lades grunden redan som barn när familjen flyttade runt mycket. Hans pappa, som en tid jobbade på tegelbruk, sadlade om och öppnade skidfabriker ibland annat Östersund, Lit och Tierp. Som barn var det bara att flytta med.
I Arbrå i Hälsingland hade Gunnar Holmström blivit tillräckligt gammal för att arbeta. Han jobbade på Arbrå mekaniska verkstad, skötte maskiner och sedan blev han svetsare. Och det var vid den här tiden som han stötte på en kompis – som fick honom på helt andra tankar.
– Jag kände den här unge mannen som hade gjort sig illa i foten. Han var tvungen att byta yrkesbana och hade därför sökt in till lärarutbildningen i Uppsala. Jag tänkte att det kunde ju vara något för mig, berättar Gunnar Holmström.
Precis lika enkelt som tanken hade infunnit sig, styrde Gunnar Holmström om sitt liv. Han flyttade till Uppsala och började på en förberedande utbildning innan han gick lärarutbildningen på fyra år. Han lånade pengar för att finansiera sina studier, men hade också ett sinne för affärer.
– Jag sålde skidor från min hemsocken i Hälsingland till mina kurskamrater. De fick skidorna billigare än i handeln och jag tjänade en slant.
Han gick ut som kursetta och fick en lärartjänst i Åby. 1943 gick flyttlasset till Mariefred och slutligen, tre år senare, flyttade han till Strängnäs. På flera frågor från tidningen, om hur han hanterade stökiga elever eller hur han fick dem studiemotiverade, svarar han att han "såg eleverna".
– Jag gick med glädje till skolan varenda dag. Jag har aldrig haft några bråkiga elever.
Han var väldigt intresserad av pedagogik och använde sig till exempel av en sandlåda för att lära eleverna vad en karta är för något. De fick bygga städer i sandlådan som han sedan tecknade av på stort upphängt papper vid katedern. När han sedan sökte en studierektorstjänst, som han inte fick, kände han revanschlust. Han var då över 50 år.
– Jag började studera på Stockholms universitet och avslutade med en licentiatexamen i pedagogik och en doktorsutbildning i sociologi.
På somrarna åkte han ofta till sitt älskade Öland. Från början tältade han med sin fru Margareta, men efter en incident med ett ovälkommet djur i tältet byggde han en husvagn till henne.
Inför bröllopet 1951 gjorde han en förgylld brudkrona till sin blivande fru.
Hur hade du tid med allt?
– Det fanns tid på kvällarna när barnen hade somnat, säger Gunnar Holmström.