– Och som egen rehabilitering började jag spela golf för 50 år sedan. Jag slog och ramlade, slog och ramlade – men sen kunde jag slå utan att ramla.
– Golf är fortfarande mitt största fritidsintresse, berättar han.
Det är en energisk och levnadsglad genuin Eskilstunabo – om än med hela världen som sitt arbetsfält – som i morgon söndag fyller 70.
Ska du fira?
– Nej, det blir lugnt med de närmaste. Jag ska fira nästa år i stället när det är precis 50 år sedan jag började med golf i Eskilstuna Golfklubb. Var medlem där 1965-1992 och sedan 1990 har jag varit med i Mälarbadens GK i stället.
Du har hållit dig kvar i Eskilstuna?
– Ja, när man reser mycket i sitt yrkesliv och privatliv, slås man av hur bra vi har det i Sverige.
Hans Merving började sin totalt fem år långa ingenjörsutbildning på Rinman i Eskilstuna i början av 1960-talet. Efter några år var det dags att rycka in i lumpen.
– Jag låg på flottiljen i Västerås. En kompis fick köra bilen, en VW, dit den natten 1964. Vi körde i 120 km/h och plötsligt backade en långtradare ut i vägbanan. Det fanns inte en chans att väja.
Men han är tacksam för den stora hjälp han fick av läkaren Sten-Otto "Battis" Liljedahl (avled 1982) som opererat honom flera gånger.
Olyckan präglar fortfarande ditt liv?
– Ja, benet är stelt och jag har ständig värk. Äter hela tiden värktabletter och är till viss del rörelsehindrad. Måste till exempel åka bil runt på golfbanorna nuförtiden.
Men Hans verkar nöjd med livet ändå. Han har gjort det bästa av det.
Han tycks vara en innovatör ut i fingerspetsarna, har cirka 15 patent registrerade genom åren och fler på G. 1985 startade han företaget FIC som låg på Kungsgatan i Eskilstuna en bit bortom Värmeverket. I dag finns företaget som nu heter Ecoplug Sweden AB (publ. med ca 50 aktieägare) i Åtvidaberg. Och yngsta dottern Åsa har tagit över. Och sedan 2001 finns fabriken i Sydafrika där Mervings patent som frekvent används inom skogsindustrin tillverkas.
Berätta om det?
– Det är en ecoplug som jag vaknade en natt 04.00 och hade lösningen på och klockan 08.00 var det färdigritad. Sen klar och inlämnad på patentverket 09.30. När man tar ned ett träd pluggar man runtom kring snittytan, det gör att hela rotsystemet dör. Ingen ny sly växer upp på kalhygget, utan man får på så sätt bättre avkastning på det man planterar nytt i stället för en massa sly som "stör". Framför allt är mark kring järnvägar, ledningsgator och stora avverkningsområden betjänta av produkten.
Merving har även patent på produkter mot almsjukan med mera. Verksamheten i förtaget går mycket ut på att minimera kemikaliehanteringen i naturen.
I september 2001 – samma år som terrorattacken mot civila och militära mål i USA – öppnade Ecoplug en fabrik i Sydafrika. Inte för att få billig arbetskraft, utan för att göra en insats i landet. I ett svart område där finns en förening med ett hus kallat Wukuhamba (som betyder res dig upp och gå) där 10-12 afrikaner nu arbetar med avtalsenlig lön som räcker att försörja många i området.
– Allt har fått utbildning på plats av min dotter och hennes man som varit där nere och alla produkter är handgjorda.
Det lyser om Hans Merving när han berättar. Han brinner verkligen för sina innovationer och har inte slutat fast han nu fyller 70.
– Nej, jag har inte tid med något pensionärsliv. Jag har flera nya uppfinningar på gång för jag tycker det här är så roligt. Jag har alltid tyckt att både arbetslivet och fritiden varit rolig.