Året var 1964 och i Eskilstuna stadshus hade den kommunala byråkratin skapat så mycket av protokoll, räkenskaper och andra handlingar att man såg sig tvungen att finna någon som kunde ordna, registrera och gallra i arkivmaterialet. En arkivarie vid landsarkivet i Östersund vid namn Bror-Erik Ohlsson sökte och fick tjänsten som han tillträdde den 1 oktober 1964.
– Bror-Erik blev under många år synonym med stadsarkivet och byggde upp verksamheten från grunden, säger Oskar Nilsson.
Vad består arkivet av i dag?
– Här finns kommunala handlingar från 1863 fram till i dag. I stort sett alla kommunala skolbetyg, 60000 kartor och ritningar och samtliga kommunala beslut från 1863 och framåt, för att ge några exempel. Det är drygt 4000 hyllmeter totalt och man kan säga att Eskilstunas och dess invånares historia finns här. Mängden arkivhandlingar ökar hela tiden då det dagligen skapas information som ska bevaras i de kommunala verksamheterna. Vi finns till för Eskilstunaborna och tillgänglighet är ett nyckelord i verksamheten.
Är det många som tar del av stadsarkivets material?
– Ja, så är det, vi får över tusen förfrågningar per år.
Vilka är det som tittar in?
– Det är väldigt brett, från skolelever till folk som bygger hus och pensionärer som släktforskar.
– Delar av materialet är sökbart på nätet, bland annat finns alla kommunala beslut från 1863 fram till 1950 sökbara på Sök i samlingar på den digitala Eskilskällan (eskilstuna.se/eskilskallan)
I dag är det alltså femtioårsjubileum, men jubileet firas först lördagen den 11 oktober då fyra programpunkter står på dagordningen på Contrast. Klockan 11:30 samtalar Bror-Erik Ohlsson om arkivets första tid, 12:00 talar journalisten Sven Strömberg om sina erfarenheter av arkiv, 13:00 berättar Kenneth Engvall om Guldkorn i stadsarkivets kartsamling och 14:00 avslutar IT-arkivarie Caspar Almalander med att berätta om arkivens roll och betydelse i ett allt mer digitalt samhälle.
Väl mött.