Pigg jubilar bjuder till fest

Personalen på Malma By i Malmköping brukar skoja att Siv är piggare än dem alla tillsammans. Och så fel är det nog inte för hon är full av liv, sin höga ålder till trots.

‒Jodå, jag känner mig allt som 90, skrattar Siv Norman.

4 februari 2018 08:05

Siv Norman är född och uppvuxen i Stockholm, och flyttade så småningom i livet till Gnesta där hon under ett antal år jobbade på dagligverksamhet, bland annat med att väva och sy.

Och handarbete blir det fortfarande mycket av. Siv både väver och broderar, och älskar över huvud taget att pyssla.

‒Jag lägger mycket pussel, löser korsord och spelar spel. Och jag älskar att se på film och lyssna på musik. Dansband blir det mest.

Närmaste familjen är numera tre kusiner i Köping. Men vänner har Siv många, både på och långt utanför boendet. En av hennes allra närmaste vänner är Maria Pelotio, som är Sivs stödperson och kontaktman på Malma By.

Den 19 januari 2010 öppnade det privata LSS-boendet i Malmköping. Siv Norman blev en av de allra första att flytta in. Och från dag ett har Maria jobbat här. De båda fann varandra snabbt.

‒Jag fyllde 82 år nästan direkt när jag flyttat hit. Och nu fyller jag 90. Maria är fortfarande min stödperson, hon är det bästa som finns, säger Siv.

Och Maria strör i sin tur beröm över Siv.

‒Hon är fantastisk, är väldigt social och generös, delar med sig av vad hon kan till andra. Och hon är väldigt strukturerad, tycker om att ha sin tillvaro välplanerad och vill ha rutiner. En dag i veckan handlar hon på Konsum, en annan är det sömnad och på söndagarna spelar Siv Bingolotto med personalen. Vi har också sångstunder, gemensamma söndagsluncher och mycket annat här på boendet, och Siv är med på det mesta.

Det roligaste Siv och Maria vet är när de får göra utflykter tillsammans, allra helst till Tuna Park i Eskilstuna. Dit åker de minst två gånger per år för en heldag av shopping, fika och lunch på restaurang.

‒Siv älskar att shoppa, intygar Maria.

Vad köper ni helst då?

‒Smycken. Eller ett nytt spel. Nästa gång ska vi köpa det där spelet vi såg, eller hur Maria?

Maria Pelotio nickar. Och berättar att de också försöker vara med så mycket som möjligt på ortens evenemang. I Malmköping händer det mycket. Siv har dessutom fler vänner att gå på roligheter med.

‒Inom LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, finns en rättighet att få en stödperson också från samhället. Sivs stödperson kommer två, tre gånger i månaden och de går på marknader och annat skoj, eller sitter här och spelar Yatzy.

Siv berättar att hon även tycker väldigt mycket om att omge sig med bilder, och visar några av alla de fina fotografier hon satt upp på väggarna i sin lägenhet. Ofta är de tagna i samband med firande av högtider eller andra festliga sammanhang.

‒Jag tycker väldigt mycket om högtider också, skrattar hon.

Och allra närmast väntar den egna högtidsdagen, när vi får anta att det blir en och annan fin bild tagen under kalaset. Eskilstuna-Kuriren ber att få gratulera i förväg!

Siv Norman

Fyller: 90 år den 4 februari.

Bor: På LSS-boendet Malma By, för vuxna med autism eller autismliknande tillstånd och/eller utvecklingsstörning, i Malmköping.

Födelsedagen: Firas med kusinerna, vänner, personal och övriga boende. Det blir smörgåstårta, tårta, kakor, cider och kaffe.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anne-Lie Andersson