Släktbanden återknöts genom ett mejl

Just som Maj-Britt Danielsson tänkte lägga ner sin forskning om släktingarna som emigrerade till Amerika kom ett mejl från en okänd kvinna på andra sidan Atlanten.

– Hennes mormor och min mormor var systrar, berättar Maj-Britt Danielsson.

12 april 2018 05:00

Innan de fick kontakt var detta okänt för båda två.

Systrarna Hulda Ottilia och Erika Albertina, som blev deras mormödrar, kom från Vingåker. De var barn till Vingåkersbon Johan Olof Olsson, född 1847, och Anna Mathilda Ersdotter från Regna, född 1859.

I familjen fanns sex syskon, varav det äldsta, Elin Cecilia, emigrerade till Amerika som 15-åring. Två år senare var hon hemma igen för att hälsa på, och därefter kom hon tillbaka med jämna mellanrum och tog med sig ett syskon till landet i väster.

– Alla min mormors syskon emigrerade. Hulda Ottilia, min mormor, blev kvar i Sverige. Hon gifte sig med Oscar Lindström och fick tio barn som nådde vuxen ålder, berättar Maj-Britt Danielsson vidare.

Hon själv är uppvuxen i Vingåker, men har nu bott 52 år i Arboga.

Maj-Britt Danielsson har vänt sig till Katrineholms-Kuriren för att om möjligt få hjälp med att identifiera personerna på två gamla foton. Hon har fått dem skickade till sig av sin nyfunna syssling i USA som hade hittat dem på en vind.

Så här berättar Maj-Britt Danielsson om hur det gick till när släktbanden återknöts:

"I samband med min efterforskning av släktingarna i USA kom ett mail från USA där man frågade efter Johan Olof Olsson född 1847! Det visade sig att den kvinnan som sänt mailet var min syssling, barnbarn till Erika Albertina. Min syssling hade varit i Sverige och även besökt Vingåkers kyrka 2016 i mars, 2-3 månader innan jag fick mailet! Vi har under tiden därefter haft täta kontakter via datorn och i juni i år kom hon tillbaka på ett tvåveckors besök för att kunna besöka trakten där Erika Albertina vuxit upp och arbetat, bl.a. Byle Östergård och Karlsdal. Vi for även till Reijmyre glasbruk där Karl Alfred arbetat som glasblåsare.

Väl hemma i USA igen sände hon mig två fotografier som ingen av oss vet vilka människor det kan vara. Jag hoppas att någon i Vingåkerstrakten kan känna igen ansiktena och tala om vilka de är."

Karl Alfred var ett av syskonen, den enda brodern. Anna Viktoria och Signe Josefina var ytterligare två systrar.

Storasyster Elin, som tog sig namnet Ellen i det nya landet, hämtade sin syster Erika Albertina i augusti 1905.

"I passagerarlistan ser man tillsammans med Elin även en gosse Carl H Gustafsson 5 år, Elsa M Larsson 18 år från Skedevi, samt två systrar Svea och Elin Borgström från Vingåker som gör sällskap med Ellens gäng", berättar Maj-Britt Danielsson.

På frågan vad det betyder att hon fått kontakt med och träffat sin syssling säger hon:

– Det är ju roligt. Hon och jag är lite samma typ. Vad vi har pratat! Släkten har ju blivit levande på ett annat sätt. Innan tänkte jag att det är en massa människor, jag har väl inte mycket gemensamt med dem.

Nu hoppas Maj-Britt Danielsson och hennes syssling att någon ska kunna berätta vilka personerna på fotona är.

På det ena syns tre personer och fotot är märkt med fotografens namn, Alma Lindroth, och ortnamnet Wingåker. Det andra visar två vuxna och tre barn, och Maj-Britt Danielsson tror att det är taget i USA.

Vilka är personerna?

Känner du igen personerna på de gamla fotona?

Mejla till personligt@kkuriren.se

eller ring 0150-728 52

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rosel Jern

Ämnen du kan följa