Problem att somna – sov mindre

Att inte kunna sova påverkar kroppen på många sätt. En undersökning från Folkhälsomyndigheten visar att äldre personer oftare har sömnsvårigheter än yngre och mest drabbade är kvinnor.

Psykolog Carolina Ehnsiö arbetar bland annat med patienter som har sömnproblem.

Psykolog Carolina Ehnsiö arbetar bland annat med patienter som har sömnproblem.

Foto: Eva Marklund

Sömn2019-04-10 10:00

Många av dem möter psykolog Karolina Ehnsiö på vårdcentralen City i Eskilstuna. Hennes tuffaste behandling heter sömnrestriktion.

Hjälp mot sömnproblem finns på alla vårdcentraler i Sörmland och Karolina Ehnsiö är sammankallande för det sörmländska nätverket Psykisk hälsa där länets alla kuratorer och psykologer ingår.

– Vi har fokus på sömn och stress och träffas två gånger om året för att utbyta erfarenheter. De flesta med sömnproblem söker först till läkare och tänker att sömnmedicin är det främsta botemedlet. Men vi jobbar mycket för att man ska erbjudas andra alternativ. Sömnmedel ordineras framför allt vid akuta kriser.

Behandlingen av sömnproblem sker i olika steg.

– Vid första mötet talar vi om sömnhygien – exempelvis hur varmt man har det i sovrummet, om man är väldigt aktiv sent på kvällen eller har mycket stimuli som kommer in i hjärnan. Det kanske är så att man dricker kaffe, Coca-cola eller energidryck jättesent – såna faktorer kan påverka.

Efter första besöket erbjuds patienten en föreläsning om sömn som hålls en gång i månaden på vårdcentralen. Den är inte öppen för allmänheten men ringer någon och säger att de gärna vill delta brukar det gå att ordna, berättar Karolina Ehnsiö.

Just att somna är något som många upplever är ett problem.

– Man ligger kvar i sängen, vrider sig, timmarna går och man blir alltmer stressad för att det inte går att somna. Om det dröjer mer än 15–30 minuter och man inte har somnat, då rekommenderar vi att man ska man gå upp och göra något annat en stund tills du börjar känna dig trött. Gå sedan tillbaka till sängen och prova igen. Det kan upprepas flera gånger tills tröttheten kommer.

Anledningen till att man inte ska ligga kvar, är att sängen inte ska förknippas med vakenhet och sömnlöshet, vilket är lätt hänt och man hamnar i en ond cirkel.

För vissa patienter räcker det med ett enda besök hos Karolina Ehnsiö, medan andra kräver mer tid. I häftet "Sov gott" (en egenbehandling i tre steg) som bland annat innehåller en sömndagbok där patienten ska registrera allt som har med sömnen att göra.

– Förändringarna tar tid och i sömndagboken kartlägger man sin sömn så att det går att se vad som är det största problemet. Tar det jättelång tid för mig att somna? Eller vaknar jag väldigt många gånger på natten? Man ser vad det behöver fokuseras på.

Häftets sista steg handlar om att få patienten jättetrött, en maxtid sätts för mycket han/hon får sova under en vecka.

– Sömnrestriktion är en tuff behandling, men den har mycket god effekt. Man räknar ut patientens sömneffektivitet – hur mycket sover patienten per dygn? Sedan skapar man ett sömnunderskott genom att begränsa sovtiden till fem timmar per natt. Under veckan registreras sömnen och sovtiden byggs sedan på successivt. Det handlar om att kroppen ska komma in i rätt rytm igen.

Dålig sömn kan också bero på sjukdomar och/eller att man har ont.

– Oftast går folk till läkare först och har redan kollat av den biten när man kommer till mig. En natt med dålig sömn är inte farligt, men blir det flera nätter är det lätt att oron kommer. Problemet byggs lätt på och man kan behöva hjälp att komma ur en ond cirkel.

Tips för sömnlösa

Lägg dig vid samma tid varje kväll.

Sov inte på dagen för att kompensera en dålig natt.

Sovrummet ska vara svalt och mörkt.

Vistas i dagsljus på dagen.

Motion och fysisk aktivitet ger bättre sömn.

Var lagom mätt när du lägger dig.

Varva ned innan du går och lägger dig.

Använd öronproppar om du störs av ljud.

Undvik en tupplur på dagen. 20 minuter motsvarar 2 timmars nattsömn.

Alla vårdcentraler erbjuder någon form av hjälp för den som har sömnproblem.

Källa: Häftet "Sov gott".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om