Calmi skapar i glas – och renoverar lampor

Calmi Bergman har under de senaste femton åren tillverkat föremål i glas. Under de senaste året har hon också börjat renovera belysning tillsammans med sin sambo Ulf Johansson.

Calmi Bergman har länge arbetat med metoden "fusing and slumping". Numera renoverar hon också lampor.

Calmi Bergman har länge arbetat med metoden "fusing and slumping". Numera renoverar hon också lampor.

Foto: Jessica Edeson

Sörmland2020-12-25 13:26

En trappa ned i villan i Björnlunda finns verkstaden där de olika glasföremålen tillverkas. 

– Det började med att jag med att jag målade på glas och tyckte det var väldigt roligt. Jag gick också lite kurser utomlands, säger Calmi Bergman. 

undefined
Hon använder sig både av glas och metaller i sitt skapande.

Tekniken som Calmi Bergman använder sig av heter "fusing and slumping" – en teknik som går långt tillbaka i tiden och som härstammar från romarriket. Fusing innebär att man använder sig av glasskivor som man lägger ihop och smälter samman. Ofta använder sig Calmi av metall i olika material som är formade i mässing, koppar och silver.

– Jag ritade figurer som överförde på olika metaller för att få fram nyanser i glaset. Glasskivorna smälter jag sedan i en ugn som värms upp till drygt 800 grader. 

När hon började jobba med fusing så blev det till en början mycket smycken. Vid slumping använder man sig mer av former av olika slag. Men tekniken är densamma genom att glaset värms upp i höga temperaturer för att smälta ihop. 

– Jag har alltid varit intresserad av glas och metall och hur de materialen kan skapa nya föremål. Jag använder mig också av återvunnen metall, föremål från gamla klockor, tvättmaskiner och loppisar och återvinningar. Saker som kasserats får nytt liv i det jag skapar.

undefined
De vita glasskivorna är resultatet av tidigare krossat glas som värmts upp i en ugn i drygt 700 grader i former.

Materialet som blir över används också, ofta tillsammans med krossat glas.

– När jag skapar på det sättet så blir det nya glasskärmar till mina belysningsarmaturer.

Och verken har uppskattats. Som bröllopsgåva från region Sörmland gavs en glasskål till prinsessan Victoria och prins Daniel. Men känslan för konsthantverk stannar inte här. För ett år började hon också renovera lampor tillsammans med sin sambo Ulf. Två av lamporna hänger numera i en butik på Upplandsgatan i Stockholm. 

– De tillverkades bland annat av en gammal mässingsäng. Armarna på lampan kommer från sängen.

Och intresset för att renovera och till viss del göra om redan existerande lampor är stort. 

– Det finns inte så många som renoverar lampor och kunskapen är på väg att försvinna så jag och min har väldigt mycket att göra. 

Nu har paret precis fått tag i en större lokal i Älvsjö som ska användas som showroom och verkstad där de kommer fortsätta renoveringen och återuppbyggnaden av äldre lampor.

– Hyresvärden valde oss mycket på grund av att vi jobbar väldigt miljövänligt så det känns extra kul, säger Calmi Bergman.

undefined
Det här är en del av en lampa som Calmi Bergman har skapat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!