– Det är jättebra att börja med veckopeng tidigt. Och jag tycker det är bra att villkora pengarna med enklare sysslor som att ställa tallriken i diskmaskinen, för att lära barnen att tidigt ta eget ansvar för pengar och ekonomi. Och för att de ska få grepp om pengars värde.
Det säger Jimmy Sjögren, chef för Länsförsäkringar Sörmlands avdelning Bank i Nyköping och Katrineholm. Med sin bakgrund som privatrådgivare i banken vet han att ämnet ständigt berör bland länets föräldrar, och han poängterar vikten av att var och en utgår från barnets förutsättningar i stället för att följa allmänna riktlinjer kring åldrar och summor.
Ett handfast praktiskt råd i allmänhet är att börja med att ge barnen veckopeng från sjuårsåldern, och när de blir
lite äldre, omkring 12-13, gå över till månadspeng. Enligt Länsförsäkringars rekommendationer är runt 40 kronor i veckan lagom till barn upp till tio år. En månadspeng på 200-250 kronor kan vara lagom till elvaåringen och den nyblivna tonåringen.
Det finns fördelar med att ge barnen mynt och sedlar.
– Det är en bra framgångsfaktor att börja med fysiska pengar. Liksom att låta barnen göra inköp själva, och se att ett köp på 200 kronor gör ett stort hål i plånboken. Jag tycker också det är viktigt att familjen tillsammans diskuterar vad pengen ska omfatta, om summan ska vara lite större och räcka till höstjackan.
– Och man ska prata tidigt om sparande. Leksaker är dyra i dag, det är viktigt att barnet lär sig spara till något åtråvärt. Jag rekommenderar sedan att en liten del av studiebidraget används till ett långsiktigt sparande. Det är roligt när barn på sin 16-årsdag kommer in och vill bli kund hos oss, och det är viktigt att komma in i ett sparbeteende tidigt. Vi ser vuxna kunder som inte har sparandet i sig, de har medlen men det blir inget kvar i slutet av månaden.
Jimmy Sjögren kan också se fördelar med att ge barnet ett bankkort så snart det blivit tillräckligt ansvarstagande.
– Länsförsäkringar har plockat bort åldersgränserna för att få disponera ett kort, men föräldrarna ges full insyn, reglerar användandet och bestämmer beloppsgränser. När mina grabbar var åtta och tio år fick de varsitt bankkort, med möjligheten att göra egna inköp och överföringar med kort och med swish.
Enligt årets rapport kring barn och ungas ekonomi från Institutet för privatekonomi och Swedbank får tre av fyra svenska barn pengar regelbundet, ibland villkorat med att barnet utför lättare sysslor i hemmet och sköter skolarbetet. Nästan vartannat barn får också regelbundet pengar vid behov. Fyra av tio svenska sjuåringar får regelbundet en slant av föräldrarna, oftast sammanlagt runt 100 kronor i månaden.
Rapporten bygger på en Sifoundersökning där 1500 barn och 1500 föräldrar svarat på frågor och visar att barn som får ta lagom mycket ansvar för sina pengar och som pratar om och får lära sig om hur man sköter sin ekonomi är mer nöjda med sin ekonomiska situation. De känner mindre oro och stress kring pengar och ekonomi, och de bråkar också mindre med sina föräldrar om pengar.
Fyra av tio barn och unga uppger att de sparar det mesta av sina pengar, och nästan alla har svarat att det är viktigt att få bestämma själv vad pengarna ska gå till. Barn lägger mest pengar på godis, leksaker, fika och nöjen.