Nationell samling för barnens bästa

Svenska barns rätt till barnhälsovård blir lagstadgad. Nu möts landets barnhälsovårdsenheter i Eskilstuna för att förbereda sig.

Barnens rättigheter är de vuxnas skyldigheter, och när barnkonventionen blir lag blir det allt viktigare att involvera barnen i kontakterna med vården, konstaterar vårdadministratör Petra Almroth Houshmand och barnrättsstrateg Åsa Stålhane.

Barnens rättigheter är de vuxnas skyldigheter, och när barnkonventionen blir lag blir det allt viktigare att involvera barnen i kontakterna med vården, konstaterar vårdadministratör Petra Almroth Houshmand och barnrättsstrateg Åsa Stålhane.

Foto: Anne-Lie Andersson

Sörmland2019-10-01 22:03

Världens Barn-insamlingarna är i full gång, måndagen den 7 oktober infaller Internationella barndagen och redan den här veckan uppmärksammas barnets rättigheter i samhället under de årliga nationella barnhälsovårdsdagarna – som denna gång arrangeras tisdag-torsdag i Eskilstuna. 

Landets alla centrala barnhälsovårdsenheter finns representerade och Region Sörmland hälsar tillsammans med övriga värdregionerna Gävleborg, Uppsala och Västmanland närmare 200 personer välkomna till fullmatade dagar av föreläsningar, seminarier, forskningsrön och grupparbeten. 

Årets tema är barnets rätt till barnhälsovård, med anledning av att riksdagen i juni i år beslutade att barnkonventionen ska ingå i svensk lag från den 1 januari 2020.

Barnkonventionen får en högre status som svensk lag men det innebär inga nya rättigheter för barn. Däremot på myndigheter, rättsväsendet och andra beslutsfattare läggs större ansvar att tillämpa rättigheterna i konventionen, för ett större genomslag vid bedömningar, ärenden och beslut som rör barn.

– Det är på tiden att barnens rättigheter blir lag, säger Petra Almroth Houshmand, vårdadministratör i Region Sörmland och samordnare under barnhälsovårdsdagarna.

– Lagförändringen är den röda tråden i vårt fullmatade program. Nu behöver vi förbereda oss på bästa sätt. Vi har arbetsgrupper med representanter från norr till söder som under året arbetat tillsammans med olika frågeställningar, och de ska presentera sitt jobb. Socialstyrelsen berättar om arbetet ur sin synvinkel, barnhälsovårdssamordnare Johanna Tell pratar om implementeringen av nationella barnhälsovårdsprogrammet och vår huvudföreläsare, Sonia Bhalotra från Essex har forskat kring svenska barnhälsovårdens framväxt.

Under parallella seminarier avhandlas frågeställningar utifrån de olika artiklarna i barnkonventionen, såsom barnets rätt att bli hörd, till en trygg uppväxt, till hälsa och utveckling, till båda sina föräldrar och till goda levnadsvanor. Gästar gör bland andra Cancerfonden och Generation pep.

En av talarna under inledningsdagen var Region Sörmlands barnrättsstrateg, Åsa Stålhane, som redan i dag jobbar intensivt med att säkerställa barns rättigheter till skydd och delaktighet och förstärka barns rätt som individer i samhället. Hon deltar i samhällsplanering och ger kommunala och regionala verksamheter kunskaper och verktyg att jobba med – för barnens bästa.

– Med den nya lagen får sårbara grupper extra skydd. Och nu handlar det om kunskaps- och kompetenshöjande kring barnens rättigheter, bland personal som jobbar med barn, ute i samhället och inte minst bland barnen själva. Ett av tio barn känner till sina rättigheter i dag, och det är vi vuxna som har skyldigheten att ge dem kunskaperna. Vad är barnets bästa, och vad handlar att göra barnet delaktigt om? Det måste vi veta och ta större ansvar för, och till det krävs rutiner. 

En yrkeskategori som redan gör det fantastiskt bra, menar Åsa Stålhane, är just personalen inom barnhälsovården, som träffar alla barn och jobbar med alla barns rättigheter. Som redan tidigt ingår partnerskap med föräldrarna kring vad som ska bli barnets bästa under hela uppväxten.

– Även det lilla barnet ska vara aktör i sitt liv, få komma förberedd till ett vårdbesök och känna delaktighet.

Barnkonventionen blir lag

Förändringarna innebär både en större skyldighet och en ökad möjlighet för domstolar och myndigheter att sätta barnets rättigheter i fokus. Genom att göra konventionen till lag blir det tydligare att barn är egna individer med egna rättigheter.

Den får samma status som andra lagar och kan ensamt åberopas i svenska domstolar  – något som tidigare inte varit möjligt. Den lägger grunden för barns rättigheter och är tänkt vara det yttersta skyddsnätet då övriga lagar inte räcker till.

Källa: UNICEF

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!