– Det var mamma som anmälde mig, och först tyckte jag det lät helt värdelöst. Men så skulle en kompis också gå, och så läste jag att det skulle bli mycket träning. Jag älskar ju att sporta, spelar innebandy i Onyx IBK, och tänkte att det är väl aldrig fel att testa.
Och så här mot slutet av lägret ångrar inte Gabriel Holmsell en sekund att han valde att ägna tre veckor av sommarlovet åt Sjövärnskåren.
– Det är verkligen jätteroligt! Det enda som suger är att vi går upp 05.55 varje morgon. Men man vänjer sig.
De tidiga morgontimmarna före frukost ägnas åt fyspass, militär exercis, samt städning och renhållning i och utanför boendebaracken. Därefter fylls dagarna med olika aktiviteter.
– Vi har tränat på att göra knopar och på morsealfabetet, vi har seglat och rott, fått sjukvårdsutbildning och och varit ute på överlevnadsövningar i fält. En natt väcktes vi med beskedet att "ryssarna slagit till" och fick ro en lång bit till en grotta. Alla var jättetrötta.
Gabriel vill på intet sätt avskräcka någon från att söka till sommarskolan utan garanterar att fördelarna är klart övervägande.
– Vi får ju massor av bra träning och har jättekul tillsammans. Jag har fått många nya vänner.
Om några veckor börjar Gabriel bygg- och anläggningsprogrammet hemma i Nyköping, och i mitten på augusti väntar uttagningar till Sörmlandslaget i innebandy.
– Kommer jag inte med där satsar jag på fotbollen istället. Och då ska jag gå fortsättningskursen här ute nästa sommar. Jag kan till och med tänka mig att jobba inom försvaret, jag gillar verkligen den här miljön.
Magnus Lindstedt är skolchef för kårens sommarläger på Märsgarn och noterar att ungdomsverksamheten varit populär sedan starten på 30-talet, med cirka 500 elever varje år.
– Av 40-talet elever på fjolårets grundkurs är 29 i år tillbaka för fortsättningskursen. Det är roligt att intresset är så stort för Sjövärnet, som bland annat bistår vid sjöräddningar och brandsläckning. I vintras assisterade vi med transporter efter stormen Alfrida i Roslagen.
Ansökningsformulär till sommarskolan hittar du på Sjövärnskårens hemsida. Dags att ansöka till nästa års läger är det i februari och Magnus Lindstedt tipsar om att vara ute i god tid.
– Det är först till kvarn som gäller och platserna går åt snabbt.