– Jag är så glad att Agro Sörmland har fått den här uppmärksamheten. Vi fokuserar på producenterna och här är teknikutveckling på frammarsch för att skapa hållbarhet, säger Cilla Krantz verksamhetsledare för utvecklingsarenan.
Som exempel på det fokuset har Cilla Krantz och Agro Sörmland sett att det kan vara svårt för lantbrukare att hitta kompetent arbetskraft när det ska skördas. Dessutom trycker de tunga maskinerna ihop marken för bönderna. En lätt robot, döpt till "Fieldgofer" eller fältbetjänt, som hämtar spannmål och kör det till ladorna istället kanske är precis vad lantbruksnäringen behöver.
Cilla Krantz och teamet vid hennes sida ligger bakom roboten som inte finns i verkligheten ännu men det finns ett patent. Skulle den förbli en pappersprodukt så tar hon det med ro.
– Går det år skogen så är det så, men då har vi lärt oss något.
Hon jobbar även med det pågående partnerskapsprojekt "Electric farm" som vill skapa en hundraprocentigt fossilfri demogård, självförsörjande på energi.
– Jag får inte prata så ingående om det, men kan berätta att Fieldgofer är förstadiet till Electric farm. Vi strävar efter att jobba över branschgränser, säger hon.
Länsstyrelsen ser att dessa projekt och annat arbete hon genomfört bidrar till "utveckling, innovation och klimatanpassning av de biobaserade näringarna" och för det får hon alltså årets Sörmlandsmedalj. Den delades ut under torsdagen i residenset i Nyköping.