Tidigare förmögna Erik Lind på Jordanstorp i Stjärnhov inser att han aldrig skulle komma ur klorna på ockrarna, som kräver honom på stora spekulationsskulder, och bestämmer sig för att fly ur landet. Han köper för sina sista pengar en förstaklassbiljett för motsvarande en halv miljon kronor till världens då största, toppmoderna oceanångare. För säkerhets skull reser han under falskt namn. Och hemma i Sörmland tar ockrarna gården.
Familjen Ström från Julita har bott i USA ett antal år och har varit hemma i Sverige på besök. Dottern Telma hade oturen att skålla armen i hett vatten och därför har Oskar och Elna bokat om sina biljetter och ser fram emot resan med det helt nya skeppet.
August Viktor Larsson, 29, från Eskilstuna, och hans hustru Lisa hade bott fyra år i Stanford, Connecticut där August jobbar som låssmed och där parets dotter fötts 1905. Men Lisas hälsa har försämrats och nu har Erik lämnat kvar mor och dotter hos morfar i Eskilstuna, och ska återvända till USA för att jobba.
Johanna och John Ahlin från Bärsta, Stora Sundby sydväst om Eskilstuna, bor numera i Minnesota. Nu har Johanna, 41, varit hemma i föräldrahemmet Närlunda, Västermo och hämtat lillebror Johan Emil Pettersson, 25, som med spänd förväntan ser fram emot båtresan och sitt nya liv i Amerika.
Augusta Lindblom från Katrinenäs, Sparreholm, är 45 år när hon låter sig övertalas av systerns lockande brev att lämna hembygden för att återförenas med henne och andra bekanta i USA. Nu är det dags at vinka adjö av Sverige.
Natten mellan den 14 och 15 april kolliderar Titanic med ett isberg och sjunker på bara några timmar. Cirka 1 500 personer omkommer, bara runt 700 överlever och ett fåtal av de 123 svenskarna ombord är bland dem. Ingen av sörmlänningarna klarar sig.
En svensk överlevare berättar senare exakt var vid relingen han stått bredvid Erik Lind när det var dags att överge fartyget. Mannen lyckas hoppa ner i en av livbåtarna. Erik missar båten och försvinner i havet.
Agnes Sandström, den kanske mest kända av de svenska överlevarna, berättar att hon hann bli bekant med Augusta Lindblom och att sörmländskan var rädd för precis allt. "Efter kollisionen låste hon in sig i hytten." Agnes Sandström delade dessutom hytt med Elna och Telma Ström. Efter kaoset som följde kollisionen tappade rumskamraterna bort varandra uppe på däck.
I sommar finns chansen att lära känna passagerarna, besättningen och fartyget lite närmare i den stora utställningen "Titanic the Exhibition" som visas i Uppsala. Vrakgods och porslin, smycken och andra ägodelar visas upp, tillsammans med fotografier och hela uppbyggda salonger och hytter.
Forskaren och historikern Claes-Göran Wetterholm har ägnat snart sagt hela sitt liv åt att läsa på och forska kring Titanics och hennes passagerares öden. Han har skrivit flera böcker och under 30 års tid rest världen över för att träffa överlevare och anhöriga. Han har kartlagt alla svenskarna ombord och i sommar är han utställningens expert.
– Jag lärde bland annat känna Erik Linds styvson, som var åtta år och minns när pappan for. Han förklarade valet av den dyra biljetten med att pappan inte kunde släppa sitt flotta liv. Och tanken var att han skulle bygga upp ett nytt kapital genom gamla kontakter i USA. Exakt var Erik stod när han hoppade från Titanic hittade jag i en konsulatanteckning, och därför kunde jag visa de efterlevande en bild och peka. En underlig känsla.
Wetterholm berättar också om de skadestånd efterlevande fick via konsulatet i New York efter sina omkomna. En rekordstor ersättning utgår till Lisa Larsson, som blir rik änka efter maken August. Hon får 275 pund i skadestånd för sin förlust, eller motsvarande drygt 5 000 kronor – en jättesumma 1912. Augusts tredjeklassbiljett på Titanic kostade åtta pund vilket är i paritet med en årshyra för en arbetarefamilj i Sverige kring sekelskiftet.
Varifrån kommer ditt eget intresse?
– Jag var åtta år när jag hörde Titanic nämnas i ett tv-program och frågade pappa vad det handlade om. Han sa senare att han ångrade att han berättat om olyckan för mig, eftersom jag ägnat den så mycket tid. Men jag har hunnit göra annat också i livet. Och jag är långt ifrån ensam, vi är många Titanicfreaks i världen.
Claes-Göran Wetterholm tar mycket tacksamt emot fotografier, biljetter eller andra minnen eventuella anhöriga kan ha kvar efter sina släktingar på Titanic.
Världsutställningen Titanic the Exhibition visas 17 maj–25 augusti på Fyrishov, Uppsala. Den har tidigare visats i Göteborg.