Stefan Boman till minne

25 oktober 2019 07:30

En härlig kille och suverän målskytt har lämnat jordelivet.

Stefan Boman kom till vår förening BK Sport 1969, då vi precis nått upphöjelse till division IV. Stefan kom från IK City, där han visat sin förmåga att hitta motståndarmålet och bland annat gjort ett hat trick på Djurgårdens landslagsmålvakt Arne Arvidsson. Med siffran nio på ryggen i det gul/svarta stället bidrog han i hög grad till att vi på kort tid blev ett topplag i gamla, "riktiga", division IV.

Stefan satte genom sin framfart och sina knallhårda skott skräck i många motståndarförsvar, och frisparkar var något av hans alldeles egna specialitet. Den hårda bomanska frisparken såg många gånger ut att gå högt över målburen, men sjönk snabbt nära målet för att sedan borra sig in i nätmaskorna alldeles under ribban. Under en division VI-match i Sköldinge svarade Stefan för två fina frisparksmål vid 2–0-seger. Matchen dömdes av legendariske allsvenske domarprofilen Curth Nystrand och vid Stefans vackra 2–0-mål ställde sig domaren och applåderade den granna fullträffen innan han flöjtade för mål. Minnesvärt!

Stefan var även en stor glädjespridare. Efter en segerrik division IV-match i Trosa en varm sommarkväll stannade bussen på Stefans uppmaning vid badplatsen i Sparreholm, där han i mörkret iförd sina civila kläder sprang ut i Båvens klara vatten och doppade sig, till övriga spelares och alla supporters stora förtjusning. Bussen var som oftast vid bortamatcherna fullastad.

Han var en given stämningshöjare på matcher, träningar och vid våra årligen återkommande träningsläger utomlands på 70-talet. Vid en toppmatch i rumänska ligan i Bukarest 1970 fick vi bland annat skåda en annorlunda målgest av en Steaua-anfallare. En rolig målgest som Stefan kopierade och sedan utförde många gånger i det sörmländska seriesystemet.

Under sina nio säsonger i BK Sport svarade Stefan för inte mindre än 182(!) seriemål, varav 82 i division VI, 54 i division V och 46 i division IV. Han vann skytteligan i vår serie de flesta säsonger. Stefan avslutade sin framgångsrika fotbollskarriär i Gillberga/Lista IF och som tränare i IK Standard.

Vi saknar vår gode kamrat och lirare.

Minnesord

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Vännerna i BK Sport gm Sören Karlsson, hedersordförande