Till minne

Ulla och Johan flyttade från Stockholm till Kalkuddens Gård utanför Mariefred i början på 1970-talet och Ulla kom snart att bli en central gestalt i kultur- och sällskapslivet i vår idyll. Rädda barnen, kyrkokören, församlingspolitiken m.m. deltog hon i med liv och lust. Så småningom blev hon till och med den som höll ordning på oss alla genom folkbokföringen (tills denna slöks av skatteverket)! Även inom kommunalpolitiken drog hon sitt strå till stacken.

Gripsholmsföreningen, vårt slotts vänförening, var en av de plattformar som Ulla verkade i. Som styrelseledamot och mångårig valberedare. När planeringen för Gripsholms slotts 450-årsjubileum tog fart på 80-talets början så var Ulla den som dåvarande slottsfogden John Crafoord först kontaktade om hjälp i den nybildade Jubileumskommittén. Ulla fyllde rollen som en effektiv och stabil sekreterare. Under några intensiva år planerades denna, en vecka långa, jubileumsfest som kom att inledas med en unik teaterföreställning på Gustav IIIs Teater med Dramatens toppskådespelare, följd av en kunglig historisk och lika unik supé i Rikssalen. Allt under den första dagen som avslutades med att det kungliga följet avreste i augustinatten med ångfartyget Mariefred från Drottningbryggan eskorterade av många mindre båtar, med eldskulptur speglande sig på vattnet och hundratals marschaller som kantande Slottsholmens och stadens kajer. En magisk dag och en lika magiskt kväll. Veckan innehöll åtskilliga musikaliska och andra arrangemang och visningar och avslutades med ett utomhusframförande av Händels Fyrverkerimusik i den mörka sensommarkvällen med effektfullt fyrverkeri avskjutet från Slottsholmen och från Gripsnäs på andra sidan viken. Under hela planerings- och genomförandetiden, var Ulla vårt fasta stöd, navet i den inre och yttre krets av funktionärer som trots otur med väderleken under stora delar av veckan, genomförde detta mastodontevenemang.

Det var aldrig något som var omöjligt. Ulla var en glittrande klippa, ständigt pigg och glad och rapp i käften där hon härskade i det temporära kansliet i det ”Gamla Värdshuset/Grindstugan”. Aldrig en sur min. Vi som arbetade runt om henne hade hela tiden så himla roligt och allt var bara lustfyllt.

Eftersom Jubileumskommittén aldrig formellt upplöstes så har vi återsetts med ojämna mellanrum. En gång förlustade vi oss på en av de då 20 år gamla flaskorna med Cuvé Gripsholm, ett mousserande vin som togs fram av Åkessons Viner speciellt för jubileumssupén. Och det hade behållit sin bornyr och sin fräschör. Liksom Ulla gjorde hela livet tills hennes hälsotillstånd fick henne att mer och mer dra sig undan från offentligheten. För snart två år sedan var hon inbjuden att övervara invigningen av den nya konsertflygeln i Rikssalen på Gripsholm men ringde bara några timmar innan och meddelade att hon inte skulle orka.

Mariefred och Gripsholm har mist en kraftfull supporter och vi en mycket kär vän. Våra varma tankar går till Ullas döttrar med familjer.

 

För vännerna kring Gripsholm

John Crafoord
Bie Seipel
Mats Werner