Byggnadsminnet i Flen öppet för alla

Orresta Gård fick sin första ägare på vikingatiden och besitter en stor mängd av bygdens historia – en historia som de nuvarande ägarna vill levandegöra och därför väjer att göra huset till ett tillhåll för alla kultur- och historieintresserade.

25 januari 2017 16:10

Orresta Gård är byggnadsminnet som ligger på Orrestagatan mitt i Flen, passande eftersom det en gång i tiden var startpunkten för staden tillsammans med Stenhammar.

Tidigare har fastigheten med elva rum och diger historia varit stängd som vilket bostadshus som helst, men de nya ägarna sedan 2014, Eva och Håkan Gustafsson, vill låta Flensborna ta del av kulturminnet och skapa ett levande hus.

Som ett led i detta började man i höstas med konstgalleri och öppet hus med guidade visningar.

‒Den första advent kom det närmare 100 besökare och eftersom vi fått så bra respons känns det jättekul att jobba vidare med det här. Vi kommer ha galleriet öppet varje torsdag och byter konstnär efter två månader. Vi hoppas folk ska komma och titta på konsten, husets historia och kanske ta en fika, säger ägarnas dotter Fia Almgren som tillsammans med konstnären Christina Lindbom vi tro att Flensborna tar till sig det nya konceptet.

‒Vi får se om det finns intresse men det verkar så, vi har också söndagsöppet nu den 29 januari mellan 11 och 15, säger Fia Almgren och vittnar om många Flensbor med en nyfikenhet på huset med den tilltagna trädgården med nära 25 olika fruktträd som även den är ett byggnadsminne.

‒Då känns det extra kul att kunna visa upp det, säger hon.

Hela året ut är bokat och först ut ur konstnärsskaran att hänga upp sina verk är Kersti Rågfelt Strandberg med vernissage i morgon torsdag klockan 17.

‒Hon har haft utställningar runt om i världen. Hon jobbar med grafik, akvarell och collografi, som är en grafikform, och är väldigt skicklig på färg. Det sjunger om bilderna och de har en enorm ljuskraft, säger Christina Lindbom.

Torsdag hela veckan

Varje torsdag är galleriet öppet för visning av aktuell utställning.

Premiären sker i kväll med vernissage mellan 17 och 19 då konstnären Kersti Rågfelt Strandberg är på plats.

Gården har söndagsöppet den 29 januari mellan 11 och 15.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Ornhammar