– Det som är gjort är gjort, men hur gör vi så att invånarna i Flen om 30 år är nöjda med det vi gjorde i dag? Det behövs samtal och debatt om hur vi gör det bästa för Flen när vi nu bygger. Rätt hus på rätt plats, säger Rolf Lydahl, fastighetsägare i Flen.
I oktober skickade Rolf Lydahl ett förslag om öppna en samtalsgrupp om Flens utveckling. I samma veva utnämndes Flen till Sveriges sjunde fulaste stad i en folkomröstning gjord av Arkitekturupproret, något som väckt stor debatt.
– Det är dags att vi, som kan göra skillnad, gör det. Flen behöver fler tårtgeneraler, säger Rolf Lydahl och syftar på hur Köpingprofilen Hasse Pettersson bestämde sig för att sätta Köping på kartan med världens längsta smörgåstårta, efter att orten blivit utnämnd till en av Sveriges tråkigaste städer.
Rolf Lydahl äger bland annat Coop-fastigheten, Malmköpings hotell och flera hyresbostäder i Flen. Hans bolag, AB Sofielunds fastigheter, har också pågående byggprojekt i kommunen, bland annat vid den runda banken i kvarteret Degeln. Bygglovsansökan är inte godkänd än, men Sofielunds fastigheter är försiktigt positiva till att få det godkänt.
– I det här området, exempelvis, står en gammal, vacker byggnad, den runda banken. Här måste man vara extra försiktig med vad man bygger. Ett modernt höghus skulle inte passa in, utan här bygger vi lågt. Man måste matcha nybyggen med det nuvarande, annars möter vi samma problem om 30 år.
Längs med Kungsbrogatan finns flera äldre hus och här tycker Rolf Lydahl att man ska ta tillvara på det befintliga.
– Det här gröna huset är till salu. Det har ju charm och det vore roligt om någon ville ta över det och sen låter det stå kvar.
Förslaget som han skickade föreslår att kommunen startar upp en ortutvecklingsgrupp, där kommunen, fastighetsbolag verksamma i Flen och arkitekter samtalar ring nyproduktioner som planeras i centrum.
– Egentligen är det viktigaste att vi öppnar ett samtal, det behöver inte vara protokoll och så ordentligt. Men vi ska kunna prata med varandra om vad vi planerar, ifrågasätta och komma med förslag kring varandras byggen, så att Flen blir den ort som vi alla vill att den ska vara. Att det finns en tanke och en röd tråd i vad vi gör i dag. Vi ska inte sitta om 30 år och klaga såsom vi gör i dag över beslut som togs på 80-talet.
Förslaget ska ha fått bra respons och Rolf hoppas att samtalen kan komma i gång snart.
Anders Berglöv (S), ordförande i kommunstyrelsen i Flens kommun har tagit del av förslaget och ställer sig positiv, men betonar att förslaget inte hunnit behandlas än.
– Jag tror absolut att det vore positivt för Flen att föra en dialog mellan fastighetsägare och kommunen för framtida bygganden, Anders Berglöv (S).
Han tror att förslaget kan komma att behandlas till våren.
– Personligen tror jag att det vore bra att få en helhetsbild av framför allt Flens tätort. Det sker trots allt en ökande arbetspendling från kommunen och på lång sikt är det viktigt att vi får en samsyn på bostadsutvecklingen i Flen.