Flen kan vara Sveriges fulaste stad

2017 röstade folkrörelsen Arkitekturupproret fram Sveriges vackraste stad. Nu genomför de i stället en omröstning om Sveriges fulaste stad, där Flen just nu ligger nära toppen.

9 april 2018 17:05

Flen kan bli utsedd till en av Sveriges fulaste städer. Detta enligt en lista som ligger uppe på Arkitekturupprorets Facebooksida, där föreningens 32 000 medlemmar är i gång med att rösta fram Sveriges absolut fulaste stad. Flen intar just nu en sjätteplats i omröstningen, som pågår fram till den 21 oktober 2018.

– Det var en diskussion om vi skulle ha en sådan omröstning eller inte, men det var så många medlemmar som ville ha det så då sa vi helt enkelt att vi kör på det, säger Jerker Rolander, kontaktperson för rörelsen i Sörmland.

I fjol utsåg föreningens medlemmar Sundsvall till Sveriges vackraste stad, vilket uppmärksammades på många håll, inte minst i Sundsvall.

– Det var en formell prisutdelning med en plakett. Sundsvall tog ju till sig utmärkelsen direkt och la till det i sin turistinformation och stoltserade med detta, säger Jerker Rolander.

Tror du att man tar till sig utmärkelsen Sveriges fulaste stad på samma sätt?

– Vårt hopp är att det ska väcka debatt på den orten omkring det att man har fått negativ uppmärksamhet och ska tänka om.

Arkitekturupproret började som en Facebookgrupp 2014 och växte snabbt till en folkrörelse med tiotusentals medlemmar. 2016 bildades den ideella föreningen Arkitekturupproret. Föreningen vill skapa trivsammare och vackrare städer och boendemiljöer genom bland annat debattartiklar, folkomröstningar och föredrag.

– Det offentliga rummet är ett gemensamt ansvar och något man inte kan värja sig emot, därför har arkitekturen en särställning där. Annan form av konst kan man ofta själv välja att ta del av eller inte, men inte arkitekturen. Vi arbetar för en arkitektur som bättre stämmer överens med vad folk vill ha.

Västerås toppar just nu listan där Borlänge intar en andraplats.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Seda Aksoy

Ämnen du kan följa