Miljömedvetna Ivar, Knutte och vatten

I snart 40 föreställningar har marionettdockorna Ivar, Knutte och grodan Gunnel underhållit på Teater Klämman. Besökarna i alla åldrar för lära sig om vatten och hur man kan minska sin påverkan på miljön. ‒Men på ett väldigt roligt sätt, säger Anne Öster.

7 juli 2017 05:00

En halvtimme innan den första av föreställningarna under onsdagen börjar publiken att ramla in. Det är blandade åldrar, från små barn som bara är några år gamla till en synnerligt äldre skara.

‒Det är faktiskt många "kulturtanter" som kommer, säger Anne Öster som själv titulerar sig som en.

Anne Öster och Janne Öster driver Teater Klämman tillsammans och i fyra år har de haft föreställningar under sommaren med marionettdockor. Men intresset för dockorna började långt tidigare.

‒När jag var runt tio år såg jag en marionettföreställning med Mumintrollen. Sedan dess har det varit ett intresse, säger Janne Öster.

På senare dagar har de varit på kurser i Tjeckien och Slovenien för att lära sig tekniken om att föra dockorna och även att tillverka dem.

‒Öststaterna har en väldig kultur av marionettdockor och där har de föreställningar med dockorna på stora teatrar. Där är det dessutom en som styr varje docka, när vi spelar här har jag och Janne flera var. De trodde att vi var galna när vi berättade det, säger Anne Öster.

Att tillverka en docka tar enligt paret Öster mellan 40 och 80 timmar. Sedan repeterar de och håller mängder av föreställningar. Janne Öster säger att man blir ett med dockorna.

‒När man har en föreställning så är man dockan. När vi var på kurser sa de att varje docka har en själ och det kanske ligger något i det, säger han.

Utöver de på Klämman har paret Öster även åkt runt till förskolor i kommunen och hållit föreställningar med Ivar, Knutte och vatten.

‒Vi fick föreningsbidrag från kommunen på 43000 kronor, utan de pengarna hade det inte varit möjligt, berättar hon.

Några av de som kom till den första föreställningen fick vänta på att komma in, innan alla föranmälda besökare fått sina platser. De flesta är föräldrar med deras barn, men några av den äldre generationen har kommit utan några barn.

‒Förut var det större med marionettdockor och de i vår generation har ofta ett förhållande till dem. Det intresset håller nog många fast i, säger hon.

När den första föreställningen drar i gång blir det kolsvart i rummet. Snart presenteras karaktärerna och sången drar snabbt i gång och varvas med vitsar. Barnen skrattar med jämna mellanrum men de som skrattar högst är faktiskt den äldre delen av publiken.

Den sista föreställningen med Ivar, Knutte och vatten hålls på lördag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa