Teater Klämman jubilerar på alla sätt och vis

Kärleken till varandra och till kulturen har fått Anne och Janne Öster, Teater Klämmans grundare, att kämpa på i med och motvind. Nu fyller deras teater- och musikkurser 30 år.

29 januari 2017 14:30

I går, den 29 januari, var det 45 år sedan de träffades. Anne och Janne Öster gick på samma skola i Gröndal i Stockholm. Dagen innan hade hon fyllt 14 år och till festen bjöd hennes tjejkompisar in ett gäng äldre killar från skolan. En av dem skulle hon sedan leva resten av livet med, men det visste hon inte då.

‒Mitt tjejgäng bjöd in killgänget, men ingen av dem var intresserad av Janne, berättar Anne Öster.

Men det blev hon, och han av henne. De gifte sig redan som 19-åringar, och i augusti firar de sin 40-åriga bröllopsdag. Jubilerar gör också deras livsverk, det som de flesta känner som Teater Klämman men som har gått under många namn.

På sätt och vis är allt tack vare en babyboom. När äldsta dottern skulle börja i skolan 1987, hade skolorna i Stockholm svårt att ta emot alla elever. Klasserna blev stora, och familjen Öster började fundera på att lämna huvudstaden för att hitta en skola med färre elever. I obygden ett par kilometer utanför Mellösa hittade de huset som skulle bli deras hem. Den gamla grindstugan Fridal rymde hela familjen, och några kilometer bort låg Mellösa kyrkskola. Där kunde dottern börja i en klass med bara 17 elever.

‒Sedan dess har vi kämpat för att den där skolan ska få finnas kvar, även om våra barn är vuxna sedan länge, säger Janne Öster.

Men vad har då det med Teater Klämman att göra? Jo, i lilla Mellösa fanns det inte mycket fritidsaktiviteter att välja på. Döttrarna ville lära sig om musik och teater, och eftersom både Janne och Anne Öster då jobbade som musiklärare var steget inte långt till att själva starta teatergrupper och musikundervisning. Intresset från andra familjer var stort och inom ett par år undervisade de hundratals barn, allt på ideell basis under namnet Mellösa sång-, teater- och dansgrupp.

‒Vi ville att det skulle vara gratis för barn, och vi fick inga bidrag. Till en början fick vi vara gratis i en lokal i Mellösa, men sen ville fastighetsägaren börja ta ut hyra. Samtidigt dog båda våra pappor. Då kändes det väldigt motigt att fortsätta, säger Anne Öster.

Men de kunde inte hålla sig borta från kulturen, utan flyttade verksamheten till sin trädgård där de började arrangera friluftsteater. År 2000 byggde de en teaterscen på gräsmattan. Något år senare fick publiken pressningar som tak. Därefter förbättrades scenen lite i taget, år efter år.

‒Sedan kom vi på att det nog räknades som ett svartbygge. Det behövs inget bygglov för en scen, men vi hade ju byggt på mer och mer. Men kommunen var mycket hjälpsam och vi beviljades bygglov, berättar Anne Öster.

Därefter fick scenen ordentliga väggar och tak, och det som med tiden fått namnet Teater Klämman permanentades.

‒Namnet kommer av att den här platsen kallas klämman, den ligger i kläm mellan två vägar. Vi hade bott här jättelänge innan vi fick veta det, säger Janne Öster.

Teaterbyggnaden har målats faluröd och med sina gammeldags fönster smälter den in i omgivningen förhållandevis väl. Anne och Janne bor fortfarande kvar i torpet strax intill men barnen har flugit ut sedan länge.

I år är det 30 år sedan de arrangerade sina första teaterkurser. Det firas ordentligt i Teater Klämman. Fridals kulturförening, som arrangörsföreningen heter sedan 2011, har redan presenterat ett digert program för våren med musikkvällar, bluegrass-festival, teater och after work.

‒I september ska vi ha en jubileumsföreställning, en absurb föreställning som handlar om att Mary Poppins kommer och ska rädda det undermånliga äldreboendet Mellangården, berättar Anne Öster.

Pjäsen riktar en känga till dålig äldreomsorg och giriga hyresvärdar likt den som en gång ville ta ut hyra av de ideella teatergrupperna.

Det finns också lösa planer på att arrangera en filmfestival med det material som Janne Öster har i sina gömmor.

‒Jag har dokumenterat nästan allting i 30 års tid. Jag har börjat gå igenom gamla videokassetter och lägga upp en del på Facebook. Det vore kul att göra en filmfestival och fotoutställningar men det är inte bestämt än, säger han.

Urval ur årets program på Teater Klämman

25/2: Bluegrassjam

24/3 Dag Westling spelar irländsk folkmusik

2/4: Lucas Stark och KG Malm uppträder

7–8/4: Klas Klättermus (barn- och ungdomskulturgrupperna)

4–7/5: Gitarrfestival (dock ej spikad än)

20/5: Bandet Fröken Elvis tolkar artistens låtar

2–4/6: Bluegrass-festival

7–8/7: Jack Vreeswijk uppträder

14/7: Mikael Rickfors trio uppträder

18–19/8: Musikteatergruppen Sirqus Alfon framträder

14–17/9: Jubileumsföreställning

Under sommaren blir det också flertalet musik- och kulturkvällar. För fler detaljer, se Klämmans kulturprogram på teaterklamman.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa