Journalisten Håkan Slagbrand låter sig inte tystas av hoten

Västeråsjournalisten Håkan Slagbrand, 62, misshandlades på måndagsmorgonen i sitt hem. Det är den andra attacken som riktas mot honom på kort tid.

‒Det blixtrade bara till i huvudet. Jag tror aldrig att jag fått en sån smäll i hela mitt liv, säger Håkan Slagbrand.

15 maj 2017 09:43

Det var vid 7.30-tiden på morgonen som en man i byggarbetsklädsel dök upp utanför Håkan Slagbrands hem och sa att han skulle utföra ett måleriarbete.

Mannen talade engelska med kraftig brytning och hade först frågat efter Håkan Slagbrands adress hos en granne.

‒När han stod utanför dörren sa han att han skulle måla om garaget hos oss. Men vi har ju inget garage så jag bad honom ringa sin boss och kolla adressen en gång till. Sedan gick jag in och satte på kaffet. Då såg jag att han stod kvar på vår uteplats.

När Slagbrand öppnade dörren igen rusade mannen fram och gav honom ett hårt knytnävsslag över munnen.

‒Det var en jävla pärla jag fick. Jag for baklänges in.

Hur mår du nu?

‒Jag står väl upp men jag har en tjusig fläskläpp på underläppen. Tänderna tycks ha klarat sig i alla fall. Jag har en gammal bandyskada sedan ungdomsåren och sex porslinständer. Jag är ju ingen tandläkare men de verkar i alla fall inte sitta löst efter smällen.

Håkans Slagbrands hustru satt i köket och ringde polisen direkt. När patrullen anlände tio minuter senare hade mannen i byggkläderna lämnat platsen.

Överfallet i hemmet är det andra brottet som Håkan Slagbrand utsatts för på kort tid. Den 21 april brändes hans privata bil upp med lättantändlig vätska som kastats in genom en krossad ruta.

Håkan Slagbrand är själv övertygad att de båda händelserna hänger ihop och att någon velat tysta honom för det han skrivit.

‒Jag har en aning om i vilka kretsar polisen kan leta efter beställare och gärningsmän och det har jag framfört till dem, säger han.

Som frilansjournalist skriver han oftast för Västeråstidningen VLT.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa