Försäljningen fjärrvärmerörelsen: Kortsiktigt agerande

Insändare 24 augusti 2021 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vid Strängnäs kommunstyrelses möte tisdagen 17/8 röstades en försäljning av fjärrvärmerörelsen igenom med siffrorna 11–3. Varför agerar majoriteten av politikerna så ofta kortsiktigt och emot folkviljan? Efter en namninsamling i Helsingborg tvingades en folkomröstning fram där medborgarna i Helsingborg fick möjligheten att rösta om deras kommunala energibolag, Öresundskraft, skulle säljas eller vara kvar i kommunal ägo. Drygt hälften av helsingborgarna gick till vallokalen i januari 2020 och la sin röst och 96,4 % röstade emot en försäljning. De ledande politikerna lovade att följa folkviljan och så blev det. Hur skulle siffrorna se ut i Strängnäs om kommuninnevånarna fick säga vad de tycker?

Stockholm sålde sitt energibolag till Fortum och den då ansvarige politikern Mats Hulth (S) sa senare att det var det beslut han ångrar mest. Förlusten för stockholmarna på denna affär var tiotals miljarder, men direktörerna på Fortum belönades med bonusar på hundratals miljoner.

Politikerna lär sig uppenbarligen ingenting av historien. Hur lyckad var försäljningen av Postverket, Telia och Vin & Sprit bara för att ta några ytterligare exempel? 

Ämnen du kan följa