13 miljoner per år i förlust i kommunala hemtjänsten

Strängnäs kommunala hemtjänst går 13 miljoner back varje år! Skriver Jan Rudengren, Lars Larsson, Tankesmedjan SER.
Personen på bilden har ingen koppling till insändaren.

Strängnäs kommunala hemtjänst går 13 miljoner back varje år! Skriver Jan Rudengren, Lars Larsson, Tankesmedjan SER. Personen på bilden har ingen koppling till insändaren.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Insändare2021-11-08 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på ”Stabil hemtjänst är fokus för majoritetens i Strängnäs.” Publicerad den 2 november.

Majoriteten vill avskaffa valfriheten i Strängnäs hemtjänst, men beklagar att valfriheten inte ”lyckats med att leverera de fördelar den var tänkt att leverera.” Varför den har misslyckats framgår dock inte. Som vanligt håller sig majoriteten borta från sakfrågorna. 

I svaret levereras istället en ”önskelista” på vad som ska ske när valfriheten försvinner. Vi känner igen önskelistorna från den krisande kommunala skolan. Många fina ord om vad man vill, men inget om hur det ska bli verklighet. För hemtjänsten tänker man sig en ekonomi i balans, trots att verksamhet sedan 2013 gjort ett samlat underskott på 104 miljoner(!), vilket är 13 miljoner kronor per år. Man påstår att om valfriheten slopas så sparar man 3,8 miljoner kronor per år, men då återstår ett underskott på knappt 10mkr/år som skattebetalarna skall betala. 

Samma majoritet som inte lyckas styra upp hemtjänsten på sju år, skall nu plötsligt ordna det genom att göra en upphandling av en privat utförare. Detta medför att man skapar två monopol. Brukarna får inte ens möjlighet att välja vilket monopol som skall leverera hemtjänsten. 

Det är tack vare valfriheten och konkurrensen som kommunen fått uppleva, som bl a gjort att deras kvalité blivit bättre. En kvalitetsökning som till exemepl den tidigare socialchefen framhållit. Det är svårt att inte se det uppenbara: Lägga ner den kommunala verksamheten. I ett slag skulle då kvalité och ekonomi förbättras.